štrajk 18. rujna

Otkrivamo koliko uistinu zarađuju liječnici i medicinske sestre

Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
Otkrivamo koliko uistinu zarađuju liječnici i medicinske sestre
06.09.2013.
u 15:03
Ministar ponavlja da nema razloga za štrajk u koji će, tvrde sindikati, 18. rujna stupiti 46 tisuća zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.
Pogledaj originalni članak

Štrajk je legitimno pravo zaposlenih, ali kad usporedimo plaće liječnika s plaćama drugih osoba s visokom stručnom spremom u javnom sektoru, tada su njihove plaće veće od 33 do 50 posto. To je činjenica, riječi su ministra zdravlja Rajka Ostojića, u čijem sustavu vrije još od lipnja, kad je sud poništio kolektivni ugovor koji je potpisao njegov prethodnik Darko Milinović.

Kruške i krumpiri

Ministar ponavlja da nema razloga za štrajk u koji će, tvrde sindikati, 18. rujna stupiti 46 tisuća zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. Sporni su im dodaci na posebne uvjete rada i odgovornost zbog kojih su, prema navodima sindikata, liječnicima i medicinskim sestrama plaće smanjene i do 30 posto. Ministarstvo zdravlja odgovara da je pad plaća blaži – dva do tri posto za medicinske sestre i odjelne liječnike koji ne dežuraju, dok je za pojedina radna mjesta postojeći kolektivni ugovor čak i povoljniji od starog. No, i usporedba Ministarstva zdravlja pokazuje da su plaće liječnika s tri dana dežurstva manje od 7 do 8 posto nego što bi bile prema ništetnom kolektivnom ugovoru. Odjelni liječnik s deset godina staža ostao je bez 301 kune neto plaće, no njegova je plaća, kažu, i dalje daleko iznad ostalih u javnom sektoru, ne računaju li se sveučilišni profesori. Liječnik specijalist iz Zagreba (bez dodatnih olakšica, s deset godina staža i bez dežurstava) na mjesec zaradi 8935 kuna, što je približno 3 tisuće kuna više nego što zarade odgojitelj, poručnik HV-a, učitelj, profesori, psiholog ili biolog – sve osobe s visokom stručnom spremom. Profesor sa 20 godina staža mjesečno zaradi 6259 kuna, a liječnik specijalist (bez dežurstava i dodataka na zvanje) – 9221 kunu.

Predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić odgovara da Ministarstvo uspoređuje kruške i krumpire, jer "treba gledati satnicu, a ne plaću".

– Ja sam prošli mjesec radio 520 sati mjesečno pa proizlazi da moj sat vrijedi 45 kuna. Ako nas sile da radimo prekovremeno, tada taj rad mora biti i plaćen – komentira Babić koji je izračunao da su na razini sustava ostali bez 220 milijuna kuna za dežurstava onih koji rade više od 48 sati tjedno. Dr. Babić je osobno za 520 sati rada (redovan rad uvećan za devet dana pripravnosti i osam radnih subota i nedjelja) u rujnu dobio na ruke 23.400 kuna.

Jeftinije zaposliti nove

– Nikome ništa nismo oteli kao što nam spočitavaju iz sindikata, nego smo poštovali odluku Suda – odgovara Ostojić.

Medicinske sestre mjesečno za rad u turnusu zarade oko 5300 kuna, što je od 1500 do 1600 kuna više od policajca, a u odnosu na referenta sa SSS u upravi plaća im je od 1800 do 1900 kuna veća. U Ministarstvu kažu da je od 73 tisuće zaposlenih u zdravstvu, njih 20 tisuća profitiralo od kolektivnog ugovora potpisanog 2011., dok preostalih 50 tisuća nije imalo poboljšane uvjete. Na smanjenje dodataka liječnici su odgovorili masovnim povlačenjem suglasnosti za prekovremeni rad, na što ministar Ostojić odgovara da će "poštovati odluku svakog liječnika da ne radi više od 48 sati". Babić pak kaže da radi 520 sati jer mora i žali se na pritiske zbog povlačenja suglasnosti. Na klinici za kirurgiju KBC-a Zagreb izračunali su da za dodatke koje plaćaju za dežurstva mogu zaposliti sedam novih radnika i izdaci će im još uvijek biti manji.  

>> Liječnici i medicinske sestre štrajkat će 18. rujna!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.