TRIBINA

Ostojić: 'Sram ih i stid bilo što rade s Trgom'

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Rajko Ostojić
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Anka Mrak Taritaš
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Anka Mrak Taritaš
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Anka Mrak Taritaš
28.06.2017.
u 22:25
Osim Josipovića među govornicima su bili i Rada Borić iz Nove ljevice, Rajko Ostojić iz SDP-a te Anka Mrak Taritaš koja je nakon izlaska iz HNS-a najavila osnivanje nove stranke
Pogledaj originalni članak

Kako do suradnje među strankama ljevice naziv je tribine koju je večeras organizirala Naprijed Hrvatska, stranka bivšeg predsjednika države Ive Josipovića.

Osim Josipovića među govornicima su bili i Rada Borić iz Nove ljevice, Rajko Ostojić iz SDP-a te Anka Mrak Taritaš koja je nakon izlaska iz HNS-a najavila osnivanje nove stranke čija bi se osnivačka skupština, kako je otkrila na tribini, trebala održati 9. srpnja.

I predsjednik Naprijed Hrvatska Ivo Josipović kao i potpredsjednica Hrvatske Ljevice Rada Borić kazali su kako njihovih stranaka ne bi ni bilo da je SDP vodio drugačiju politiku. Josipović je poručio i kako će vjerojatno jedan dio stranaka s ljevice opet biti u SDP-u u budućnosti, ali i da vjeruje da će postojati dvije velike lijeve stranke koje će međusobno surađivati.

- Bitno je da jako dobro surađujemo kada dolaze izbori, ali i da surađujemo oko čitavog niza akcija u međuvremenu- kazao je Josipović navodeći kao primjer zaštitu antifašističkih vrijednosti, tema koje se tiču zaštite radničkih prava,… Kao ideja pojavila se i suradnja među savjetima stranaka.

Mrak Taritaš dotakla se i Brune Esih i činjenice da je ona kao kandidatkinja za gradonačelnicu dobila respektabilan broj glasova u Zagrebu i da je jednostavno postala ikona koja okuplja i koja sada treba imati i protutežu na ljevici jer se, kako je kazala, samo tako može naprijed.
Najvatrenije je ipak bilo kad je na dnevnom redu bila promjena imena Trga maršala Tita. 

- Žao mi je zbog ovog što se događa u Zagrebu. Milan Bandić i Andrej Plenković svaki dan mijenjaju poruke. Sram ih i stid bilo što rade s Trgom, s našom prošlosti i antifašističkom borbom  poručio je Ostojić. 

Potrebu za repliku imao je iz publike ugledni redatelj Nenad Puhovski koji je kazao kako za promjenu Trga nije kriva ni Esih ni Bandić nego SDP.

- Ova fašizacija Hrvatske se desila za vrijeme SDP-ove vladavine jer se niste znali postaviti prema braniteljima i Crkvi. Jedan ozbiljan političar ne bi smio poručivati drugima da ih može biti sram. To nije politički stav- poručio je Puhovski. Dodao je i kako se SDP mora reformirati, prvo iznutra pa i prema van. 

Ostojić je prihvatio kritiku i ponovio stav da se SDP odmakao od sindikata, nevladinih udruga i akademske zajednice i da se to sada, s Davorom Bernardićem na čelu, pokušava popraviti i da je optimist po pitanju ne samo hrvatske socijaldemokracije nego i europske. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 114

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
22:48 28.06.2017.

Rajko Ostojić, po zanimanju liječnik, dakle netko tko bi po habitusu trebao biti human, otvoreno glorificira poremećenog antifašističkog psihopatskog masovnog ubojicu Tita koji je žive ljude, nevine ljude, bez suđenja, ratne zarobljenike, žene i djecu, u tisućama zatrpavao u napuštene rudnike i bacao ih u tenkovske rovove. Što reći? Rajko, dabogda i ti i tvoji doživite jednu takvu antifašističku vrijednost.

ST
stefj
22:47 28.06.2017.

Mislim da je ljevica pokazala svoje pravo lice prosvjedom Trg je naš gdje su nosili kape s petokrakom i vijorile su se Jugoslavenske (ne Hrvatske) zastave sa zvijezdom. Mislim da tome ne treba ništa dodati...

JO
josip
22:41 28.06.2017.

sram tebe bilo! Zlocinac ti vazniji od Hrvatske