VEČERNJI LIST BIRA

OSOBA GODINE: Deset kandidata za veliko priznanje. Glasujte i vi!

Ante Gotovina
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
'27.12.2012., Zagreb - Uz nazocnost visokih uzvanika te brojnih vrhunskih sportasa i uglednika iz hrvatskog gospodarskog i sportskog zivota, prigodnom svecanoscu u Kristalnoj dvorani hotela The Westin
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
'27.12.2012., Zagreb - Potpredsjednica Vlade Milanka Opacic u Banskim dvorima dodijelila nagrade za humanitarni rad u 2012. Igor Loparic, pater Antun Cvek i Marjan Jurleka. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'25.05.2010.,Split, Hrvatska - U anfiteatru Ekonomskog fakulteta znanstvenik Ivan Djikic u sklopu projekta NobelST ugostio je Haralda Zur Hausena dobitnika Nobelove nagrade za medicinu 2008 god. koji
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
'19.11.2012., Zagreb - Vlada RH je na danasnjoj sjednici raspravljala o objavi popisa branitelja. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
'04.01.2013., Zagreb - Mate Rimac, mladi inovator i autor konceptnog automobila Rimac Concept one, najbrzeg elektricnog auta na svijetu. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
'19.10.2012., Zagreb - Razgovor s bivsim izbornikom vaterpolo reprezentacije Ratkom Rudicem. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
Foto: 'Antonio Bronic/PIXSELL'
'11.01.2012., Zagreb - Sudac Ivan Turudic dolazi na sud. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
Foto: ''
'209'
17.01.2013.
u 08:04
Odluku o pobjedniku deseteročlani žiri donijet će potkraj mjeseca, a svečano proglašenje bit će 30. siječnja u hotelu Esplanade.
Pogledaj originalni članak

Večernji list drugi put zaredom bira osobu godine te je deseteročlani žiri za to priznanje nominirao deset osoba koje su se u 2012. istaknule različitim ostvarenjima. U skladu s pravilima izbora, prema kojima kandidati za priznanje mogu biti svi hrvatski državljani koji su se istaknuli u bilo kojem području ljudske djelatnosti, u konkurenciji su političari, znanstvenici, sportaši, humanitarci... Hoće li priznanje pripasti dobrom, samozatajnom pateru Cveku čiji život posve odudara od predodžbe o bogatoj Crkvi? Ili možda Jonjiću, jednom od najvećih živućih hrvatskih znanstvenika? Ili pak generalu Gotovini čija je oslobađajuća presuda povijesna te koji je lani Hrvatskoj donio najviše radosti? O tome će članovi žirija odlučiti potkraj mjeseca, no u odluci im mogu pomoći i čitatelji glasujući za svoje kandidate u našoj online anketi unutar ovog članka. Anketa neće biti odlučujuća, ali može dati orijentir žiriju u odabiru osobe godine.

Članovi žirija su: novinarka Ljubica Gatarić, kolumnist Milan Ivkošić, izvršni urednik Žarko Ivković, kolumnist Marinko Jurasić, rektor Riječkog sveučilišta Pero Lučin, urednik Obzora Zdravko Milinović, neurokirurg Josip Paladino, urednica Kulture Bojana Radović, stručnjak za odnose s javnošću i imidž Božo Skoko te glumica i producentica Sanja Vejnović. Osobu godine Večernji list svečano će proglasiti 30. siječnja u hotelu Esplanade, u prisutnosti brojnih uglednika iz političkog i javnog života. 

Odluku o pobjedniku deseteročlani žiri donijet će potkraj mjeseca, a svečano proglašenje bit će 30. siječnja u hotelu Esplanade

Giovanni Cernogoraz, sportaš
U sezoni 2011./2012. ostvario najveći uspjeh u karijeri: najprije osvojio Svjetski kup, a 2012. postao dvostruki europski prvak i osvojio olimpijsko zlato u gađanju letećih meta. Proslavio hrvatsko ime u svijetu istaknuvši se u novoj sportskoj disciplini (trap), što je još jedan dokaz da je Hrvatska mala zemlja za velike sportske uspjehe.

Slavko Linić, ministar financija
Obilježio 2012. potezima kojima nastoji konsolidirati državne financije, uvesti red na tržištu te onemogućiti izbjegavanje poreznih obveza čime se omogućuje i ravnopravnost u tržišnoj utakmici. Njegovi potezi mogli bi popraviti položaj Hrvatske, a time i njezin ugled na listama konkurentnosti.

Antun Cvek, svećenik
Simbol dobrote i življenja za druge. Istinsko lice siromašne Crkve koja služi najpotrebitijima. Život posvetio ljudima u nevolji. Utemeljitelj Kapi dobrote i Zaklade biskupa Josipa Langa. Iako ima 78 godina, i danas na biciklu obilazi najsiromašnije Zagrepčane, pomaže im te ih njeguje i duhovno hrabri. Dobio državnu nagradu za životno djelo.

Ivan Đikić, znanstvenik
Dobitnik najprestižnije njemačke znanstvene nagrade "Gottfried Wilhelm Leibniz" za 2012. godinu. Za istraživanje tumora, posebice proteina ubikvitina dobio 2,5 milijuna eura, što je najveća novčana znanstvena nagrada u svijetu. Nagrađen brojnim nagradama, ističe se doprinosom globalnoj znanosti, otkrićima i znanstvenim rezultatima.

Ante Gotovina, general u mirovini
Oslobađajućom presudom Haaškog suda potvrđeno da je istinski heroj Domovinskog rata i simbol pravedne borbe za Hrvatsku. Podnio žrtvu i nepravdu, ali i pokazao skromnost, odgovornost i iskreno domoljublje. Narodu vratio optimizam i vjeru u budućnost, pridonio stabilnosti države. Unio nove standarde u političku komunikaciju.

Stipan Jonjić, znanstvenik
U 2012. postao član Njemačke akademije za znanost, a Europsko istraživačko vijeće odobrilo mu je projekt za istraživanje eksperimentalnih cjepiva, što je dosad jedini takav projekt dodijeljen znanstveniku koji živi i radi u Hrvatskoj. Lani objavio 13 radova, održao 10-ak predavanja na svjetskim skupovima u području imunologije i virologije.

Sandra Perković sportašica
Suverena pobjednica na Olimpijadi u Londonu gdje je osvojila zlato u bacanju diska. Dužinom od 69,11 metara, što je i novi hrvatski rekord, svojoj zemlji donijela četvrtu zlatnu medalju na Ljetnim olimpijskim igrama. Najavila pohod na odličja kojima bi mogla dosegnuti uspjehe Janice Kostelić i Blanke Vlašić.

Mate Rimac, inovator
Zahvaljujući njemu Hrvatska prvi put u povijesti izvozi automobil. Riječ je o najbržem automobilu na električni pogon u svijetu. I ugledni Bloomberg uvrstio ga je na listu "Događaji i ljudi 2012." Primjer svima da se upornim radom i vjerom u sebe svjetski vrijedni rezultati mogu ostvariti i u Hrvatskoj.

Ratko Rudić, sportaš
Slavni vaterpolski izbornik koji je zlatnom olimpijskom medaljom okrunio svoju karijeru, ali i hrvatski sport i Hrvatsku. U sedam godina s hrvatskom je reprezentacijom osvojio Olimpijske igre, svjetsko i europsko prvenstvo... Riječ je o najtrofejnijem treneru i najboljem hrvatskom izborniku u svim sportovima.

Ivan Turudić, sudac
Kao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu mogao je izbjeći suđenje bivšem premijeru Sanaderu, a time i kritike zbog presude – kakva god ona bila. Sav teret prvog slučaja u kojem se sudi bivšem premijeru i sve rizike preuzeo je na sebe. Proces je vodio bez zamjerki, a kad je riječ o presudi, pravni sud izreći će Vrhovni sud.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 162

UR
u.r.a.r.
09:36 17.01.2013.

7.01.2013. u 09:35h kviki111 je napisao/la: 7.01.2013. u 09:33h vox populi je napisao/la: 17.01.2013. u 09:31h kviki111 je napisao/la: -------------------------------------------------------------------------------------- Ja nisam morao upucati nikoga da bi se uselio u njegovu kuću i toiliko sam bolji od tebe i tebi sličnih ....................... Nisi možda pucao ali navodno jesi u tuđoj kući. Zar ne?

MR
mravac8
09:57 17.01.2013.

WindFucker Zato što ne vidim zašto bi suci prvostupanjskog suda bili nepravedni. Suci su prvo profesionalci, oni sude po zakonu na temelju dokaza. Svi su stariji, dakle i iskusniji. Nitko od njih nije ni Srbin ni Hrvat pa da postoji mogućnost da iz tog razloga budu neobjektivni. Ok, sad se ti stavi u ulogu suca, starijeg čovjeka, profesionalca. Zašto bi nepravednom presudom dovodio svoj profesionalni ugled na loš glas?

KV
kviki111
09:25 17.01.2013.

17.01.2013. u 09:19h vox populi je napisao/la: 17.01.2013. u 09:13h kviki111 je napisao/la: 17.01.2013. u 09:11h kudcesname je napisao/la: -------------------------------------------------------------------------------- Hmm... da, kada mačku staneš na rep on cvili! Vox ti si sigorno katolik! Vidi se da Isus govori kroz tebe!