Halmed

Osam prijava nuspojava Imakrebina, a 
za Glivec čak 27

Foto: Obiteljski album
Osam prijava nuspojava Imakrebina, a 
za Glivec čak 27
24.09.2014.
u 16:23
U 2013. godini u HALMED-u su primili ukupno 2491 prijavu sumnje na nuspojave svih lijekova na hrvatskom tržištu
Pogledaj originalni članak

Agencija za lijekove i medicinske proizvode dosad je primila osam prijava sumnji na nuspojave za generički lijek Imakrebin, a 27 na Glivec, kažu u HALMED-u.

Za Imakrebin su najčešće zabilježene nuspojave gastrointestinalnog sustava poput mučnine, boli u trbuhu, napuhnutosti te bol u zglobovima i mišićima, opća slabost, vrtoglavica, alergijske reakcije, nedjelotvornost lijeka i smetnja vida. Većinu tih nuspojava ima i Lovorka Hančić, koja je trenutačno na testiranju u KBC-u Zagreb.

Za Glivec se pak bilježi bol u kostima, zglobovima i mišićima, mučnina, osip i generalizirani osip, promjene na koži (plakovi), krvarenje iz nosa, kašalj, alergijske reakcije, oticanje udova, promjene u broju krvnih stanica (granulocitopenija, trombocitopenija, leukopenija, anemija, pancitopenija), krvarenje i vrućica. No korist u liječenju oba lijeka uvelike premašuje eventualne rizike, ističu u HALMED-u, pa nema razloga za regulatorne intervencije. U 2013. godini primili su ukupno 2491 prijavu sumnje na nuspojave svih lijekova na hrvatskom tržištu.

>>Majku petero djece oboljelu od GIST-a testiraju zbog nuspojava lijeka

>>Tjeraju me da pijem zamjenski lijek. Nemam zamjenski život ni moja djeca zamjensku majku

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.