'Stvorio' si roba

Osam godina terora: Za gazdu je svaki dan isprosio i 1000 kuna

Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/VLM/PIXSEL'
Osam godina terora: Za gazdu je svaki dan isprosio i 1000 kuna
23.10.2013.
u 22:09
Policija je u višemjesečnoj akciji pokušala suzbiti prisiljavanje djece na prosjačenje i trgovinu ljudima
Pogledaj originalni članak

Osam ga je godina tjerao da prosi svaki dan, tukao ga, prijetio mu da će ga ubiti i baciti u rijeku, nije mu dopuštao da bilo kamo ode bez njegova dopuštenja, uspostavio je autoritet nad njim i praktički ga posjedovao. Ovako je Željko Dolački, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta zagrebačke policije, opisao odnos 50-godišnjaka prema 67-godišnjaku iz Zagreba kojega je više od osam godina tjerao da po užem centru Zagreba prosi i predaje mu sav zarađeni novac. Riječ je o najmanje milijun i pol kuna.

Morao je prositi cijele dane

Zagrebačka policija tog 50-godišnjaka uhitila je u sklopu akcije Oliver koja je pokrenuta još u veljači ove godine radi suzbijanja prisiljavanja djece na prosjačenje te procesuiranja počinitelja koji se bave trgovinom ljudima. Akcija je rezultirala privođenjem 40 osoba između 9. i 12. listopada ove godine. Među uhićenima je i šestero djece te dvojica maloljetnika, a identificirana je i jedna žrtva trgovanja ljudima, riječ je o već spomenutom 67-godišnjaku.

Nije poznato pod kojim se okolnostima dvojac upoznao, ali su još 2005. godine počeli zajedno živjeti u unajmljenom stanu u Zagrebu. Od prvog dana znalo se tko je gazda u tom odnosu. Riječ 17 godina mlađeg, fizički superiornijeg muškarca bila je zakon. Svaki je dan vozio svog \"sustanara\" na različita mjesta i tjerao ga da prosi od svitanja do zalaska sunca.

– Svote koje bi isprosio u jednom danu varirale bi od petsto do tisuću kuna. Na kraju dana sav bi novac predavao 50-godišnjaku koji bi mu ostavljao nekoliko desetaka kuna za cigarete i pivo – potvrdio je Dolački. Daleko od toga da je 67-godišnjaku odgovarala situacija u kojoj se našao. Više je puta pokušao pobjeći, a nekoliko mu je puta to i uspjelo.

Bježao u Crveni križ

Uglavnom bi odlazio na adrese Crvenog križa gdje bi se skrivao nekoliko sati ili dana, ali naposljetku bi ga 50-godišnjak uvijek pronašao i odveo natrag u stan. Za kaznu bi ga pretukao i prijetio mu te tako pokušavao u nemoćnoj žrtvi slomiti svaku buduću želju za bijegom ili otporom. Obitelj žrtve nikada nije pitala za njega jer su bili u lošim odnosima. Policija je pak protiv 50-godišnjaka, koji im je i otprije poznat zbog više desetaka kaznenih djela, podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje u trgovanje ljudima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.