Udruga Blokirani

Ovrhe sustižu nasljednike 10.000 umrlih građana

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ovrhe sustižu nasljednike 10.000 umrlih građana
23.08.2014.
u 13:32
Mnogi su se tako našli u neubranom grožđu jer na ostavinskim raspravama mogu birati žele li naslijediti imovinu pokojnika, ali onda i dugove, ili se žele svega odreć
Pogledaj originalni članak

Blokirane račune imaju i mrtvi u Hrvatskoj pa prema podacima udruge Blokirani, koje su preuzeli od Fine, oko 10.000 umrlih u nasljedstvo ostave dugove, pišu 24 sata.

- Svaki dan mi se javljaju djeca kojima su nekoliko godina nakon smrti roditelja blokirani svi računi te im imovina dolazi pod ovrhu zbog nepodmirenih računa umrlih roditelja. Redovito se događa da prođe ostavinska rasprava i da djeca naslijede imovinu roditelja, a da ne znaju da postoji negdje zaboravljeni i nikad plaćeni račun. Ti predmeti čuče u ladicama javnih bilježnika i oni ih se sjete nakon nekoliko godina. Tada javni bilježnici, zbog zaboravljenog računa, ovrhom sjedaju na nasljednika - govori osnivačica udruge Blokirani Miriam Kervatin. Ona i sama prolazi sudbinu 320.000 građana koji imaju blokadu na računu.

Mnogi su se tako našli u neubranom grožđu jer na ostavinskim raspravama mogu birati žele li naslijediti imovinu pokojnika, ali onda i dugove, ili se žele svega odreći. Jedino što ih u tom slučaju može spasiti je moguća zastara za neplaćeni račun. No na nju se pojedinac mora pozvati jer mu je nitko po automatizmu neće dodijeliti i ovrha će svejedno ići. Druga mogućnost je da se nasljednik svega odrekne, a potonjih je slučajeva sve više.

>> Blokada računa prijeti 196.000 građana. Duguju 400 milijuna kn!

>> Križevci, Čakovec i Sisak imaju najviše blokiranih građana po broju stanovnika

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

SU
sunčica24
14:41 23.08.2014.

Mijenjali su tobož ovršni zakon, a ono najbitnije nisu promijenili. To nije normalno da vam se sada netko sjeti poslati ovrhu s datumom od prije 5 ili više godina, To zapravo znači da u Hrvatskoj ne postoji institut zastare. Suština je u tome da se bilo tko može sjetiti i poslati vam nekakav dug, događa se da dug ne postoji, bacili ste sve potvrde, a oni vam blokiraju račun. Interesira me, postoji li to igdje u bilo kojoj zemlji EU.

AL
ALIGATOR
14:05 23.08.2014.

Šta sve neće u ovoj izmučenoj državi izmisliti da sirotinji oderu kožu.

LI
list68
10:51 24.08.2014.

Prije nego mi kuću nekakvi "đabalebaroši", uzmu kuću, zapalit ću je, ili dići u zrak. Neću je imati ja, ali neće ni itko drugi.