POŽARI, SRUŠENA STABLA, PREVRNUTI KAMION...

Orkanski udari bure: Vatrogasci idu s jedne intervencije na drugu

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Na šibenskom području bura napravila mnogo štete
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Šibenik: Bura bacale ograde na gradilištu podzemne garaže na Poljani
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Na šibenskom području bura napravila mnogo štete
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Na šibenskom području bura napravila mnogo štete
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Na šibenskom području bura napravila mnogo štete
Foto: HVZ
Intervencije vatrogasaca
Foto: HVZ
Intervencije vatrogasaca
Foto: HVZ
Intervencije vatrogasaca
23.02.2019.
u 12:02
U Sućurcu je bura prevrnula kamion, a na teren su izašli vatrogasci DVD-a Mladost Kaštel Sućurac.
Pogledaj originalni članak

U Splitu je oko 4 sata izmjeren najjači udar bure u povijesti mjerenja, čak 176 kilometara na sat. Orkanski udari bure su zabilježeni u podvelebitskom kanalu, makarskom i dubrovačkom području, a u uz jaku buru osjećaj hladoće je minus 10 stupnjeva Celzijusovih. Vatrogasci saniraju štetu.

- Kao i inače kod ovakvog nevremena, vatrogasci su angažirani na uklanjanju srušenih grana i saniranju oštećenja na objektima. Zabilježen je i veći broj požara. Splitski vatrogasci su angažirani na uklanjanju stabala s prometnica. Jučer je (u petak) u Splitu zabilježen požar u kvartu Brda u kojem je oštećeno jedno parkirano vozilo. Oko 5 sati 23. veljače izbio je požar na području Mezanovac u Solinu. Zbog jakog vjetra i brzog širenja požara upućene su snage DVD-a Solin, Vranjic, Mladost Kaštel Sućurac, Kaštela, Gomilica i JVP Split - kažu u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

Predsjednik DVD-a Solin Mladen Režića rekao je da se požar proširio do stambenog naselja koje je uspješno obranjeno, a ugašen je u 7. 45. - Solinski vatrogasci su angažirani i dalje na uklanjanju stabala s prometnica. - Sanirali su oštećenja na jednom restoranu, a bura je srušila i dimnjak na jednoj kući. Vatrogasci Makarske rivijere su cijelu noć na nogama. Zabilježeni su požari u Podgori, Baškoj Vodi i Makarskoj. Požar u Makarskoj je izbio u samom gradu te je bio ugrožen vrtić i okolne zgrade - izvijestili su u HVZ-u.

- Sve požare smo brzo sanirali. Uz ova 3, zabilježeno je i 5 manjih požara. Snage na terenu uklanjaju stabla koja smetaju prometovanju vozila i ugrožavaju građana. Ostala stabla će biti uklonjena po smirivanju bure - rekao je zapovjednik VZŽ Splitsko-dalmatinske Dražen Glavina.

Makarski vatrogasci su intervenirali zbog uklanjanju limova s oštećenog objekta. U Sućurcu je bura prevrnula kamion, a na teren su izašli vatrogasci DVD-a Mladost Kaštel Sućurac. Vatrogasci DVD-a Kaštela su angažirani na uklanjanju stabala s prometnica.

Vatrogasci VZŽ-a Zadarske županije zabilježili su od jučer (petak) preko 40 intervencija, od čega 15 požara. Evidentirano je nekoliko požara stupova od struje. Veći požari su trenutno na području Kruševa i Nina.

- Sve snage su na terenu. U Zadru, Ižu, Salima, Privlaci i Viru zabilježen je veći broj intervencija na uklanjanju stabala. Vatrogasci praktički idu s jedne intervencije na drugu, tako da nemamo konačan broj intervencija - rekao je predsjednik VZŽ Zadarske Željko Šoša. Vatrogasci Dubrovačko-neretvanske županije su zabilježili intervencije na šumskim požarima na Mljetu, Konavlima, predjelima Bosanka, Žrarkovica, Drveniku i predjelu Mokalo.

- Radilo se o jako opasnim požarima, pretežno u borovoj šumi, koji su se brzo širili. Sve smo požare stavili pod kontrolu. Zasad nemamo broj intervencija na uklanjanju stabala i ispumpavanju brodova. Bura i dalje puše, tako da će broj intervencija rasti - ispričao je zapovjednik VZŽ Dubrovačko-neretvanske Stjepan Simović.

- Još jednom pozivamo građane na dodatan oprez, te apeliramo da ne pale vatru na otvorenom za vjetrovita vremena. Ukoliko primjetite požar, odmah obavijestite vatrogasce na 193 - pozivaju u HVZ-u.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.