Dvotrećinski trijumf

Orbán: Mađarska to sam ja

10.04.2018.
u 12:13
Oporbeni lideri već su najavili ostavke, a prve čestitke Orbán je dobio od europske desnice, ali i Horsta Seehofera, novog ministra policije u Berlinu.
Pogledaj originalni članak

Dan nakon izborne noći u Mađarskoj, Viktor Orbán i njegov Fidesz uputili su Mađarima samo jednu riječ – Köszönjük! (Hvala).

I imaju na čemu biti zahvalni Mađarima koji su Orbánu osigurali novi, treći premijerski mandat, a Fideszu dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Na sam dan izbora, razgovarajući s predstavnicima najvećih mađarskih stranaka, doznali smo kako gotovo svi ove izbore smatraju povijesnima, i to prije svega zbog velike izlaznosti, gotovo 70 posto, što je najviše u posljednjih dvadeset godina, koju su mnogi tumačili u svoju korist.

Oporba promašila taktiku

– Masovni izlazak na birališta prekretnica je za Mađarsku. Ili će ova vlada pasti, ili će Orbán dodatno ojačati svoju vlast u zemlji – izjavljivali su analitičari tijekom nedjelje. I pogodili su. Orbán je dodatno zacementirao svoju vlast u Mađarskoj s, prema još uvijek neslužbenim rezultatima, osvojenih 133 od 199 mjesta u parlamentu.

Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
Viktor Orban
Foto: Andreas Gebert/DPA/Pixsell
Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
Viktor Orban

Pokazalo se kako je Mađarima stalo do snažnog vođe koji zna pokazati zube Bruxellesu, koji je u prvi plan gurnuo problem ilegalnih migranata, ali i koji je tijekom dosadašnjeg upravljanja državom svojom politikom podigao broj zaposlenih, smanjio cijene komunalija i režija, smanjio određene poreze građanima, ali istovremeno raskinuo ugovor s omraženim MMF-om i podignuo poreze jednako nevoljenim bankama uz proglašenje nelegalnim kreditima u švicarskim francima.

Također, osim protiv migranata Orbán je svoju predizbornu retoriku usmjerio protiv Georgea Sorosa i njegova financiranja organizacija koje pomažu migrante, proglasivši ga državnim neprijateljem broj jedan. Nepoželjnom osobom koja želi uz pomoć migranata uništiti Mađarsku, njezine građane, vrijednosti, tradiciju i kulturu.

– Osigurali smo povijesnu pobjedu, stvorili mogućnost da zaštitimo Mađarsku. Velika je bitka iza nas – rekao je Orbán i upozorio da Mađarska još nije na mjestu gdje želi biti, ali je “krenula odabranim putem kojim ćemo putem zajedno ići”.

Istovremeno oporba, koja se, realno gledajući, svela samo na desni Jobbik, koji je osvojio 20 posto glasova baš kao i prije četiri godine kada su popularnost stekli upravo na nacionalističkoj retorici, nije uspjela građane mobilizirati da glasaju protiv Orbána zbog brojnih koruptivnih afera koje su posljednjih mjeseci izlazile na površinu. Čelnik Jobbika Gábor Vona, zbog nezadovoljavajućih rezultata, baš kao što je rekao i prije izbora najavio je ostavku na mjesto čelnika stranke.

Nastavak borbe s EU

Ostavke zbog slabih izbornih rezultata najavilo je i vodstvo socijalista. Čelnik stranke Gyula Molnár rekao je da stranka priznaje volju birača i smatra se odgovornom za ishod izbora.

Pobjednik Orbán je pak već u prvom obraćanju javnosti najavio u kojem će smjeru ići mađarska politika.

– Zahvaljujem na potpori i Jaroslawu Kaczyńskom, čelniku vladajuće poljske stranke Pravo i pravda, te poljskom premijeru Mateuszu Morawieckim – kazao je Orbán i zapravo jasno poručio kako se euroskepticizam i otpor Bruxellesu u suradnji s drugim članicama Višegradske skupine nastavljaju i dalje. Prve čestitke Orbán je primio od čelnika desnih europskih stranaka poput Marine Le Pen i Mattea Salvinija, ali i novog ministra policije Njemačke Horsta Seehofera.

Orbánova pobjeda podijelila europske pučane 

Europska pučka stranka (EPP), kojoj pripada Orbánov Fidesz, čestitala je Viktoru Orbanu na pobjedi, a lider europskih liberala kritizirao je tu čestitku.

– Čestitajući Orbánu bez da ga poziva na poštivanje europskih vrijednosti, EPP daje legitimnost njegovoj podloj kampanji, njegovim nasrtajima na vladavinu prava i pokušajima da utvrdi autoritarizam – poručio je liberal Guy Verhofstadt.

Unutar europskih pučana postoje i oni koji smatraju da je ta politička obitelj trebala otvorenije kritizirati Orbána kad je počeo kršiti europske vrijednosti. No, u pučanima ima i onih koji vjeruju da je Orbánova politika jedina ispravna i da je to budućnost, a ne pozivanje na europske vrijednosti. Horst Seehofer, predsjednik bavarskog CSU-a, poručio da EU prestane s arogancijom gledati na Orbánovu Mađarsku.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

MM
mmaraci4
12:21 10.04.2018.

Svaka ti čast gospodine Orban.Da bar tebe imamo upjesto plenkija

ZO
zoranos
12:56 10.04.2018.

Upravo suprotno - Mađarska je Orban! Toliki žele Orbana proglasiti tiraninom, a 2/3 ljudi glasuje za njega! Ista stvar je i u Poljskoj i u Rusiji! Sva pažnja se daje malobrojnoj opoziciji i svim silama se želi popljuvati čelnike država koji nisu ukalupljeni u bolesni i pokvareni zapad! Zapad ima problema sa narodima Poljacima, Rusima i Mađarima - a ne sa njihov vladama. Ti narodi se ne daju pokoriti i odustati od svoje kulture i tradicije, kao što to Hrvatska radi svakim danom u želji da postanemo Danska. A ta Danska ima najvišu stopu zlostavljanja žena u EU (izvor Eurostat iz 2015). Pa vi vidite gdje je trulo - u Poljskoj ili Mađarskoj ili VB, Belgiji i Francuskoj! Nije u novcima sve, mada financijski sve one države sa početka koje su "zaostale" itekako su i financijski jake danas!

Avatar superhik74
superhik74
14:41 10.04.2018.

Ha, ha, ha...Soroseva je tuga pregolema. Dvije trecine Madjarske glasuje za covjeka ali on je "diktator" jer ne postuje naredbe Sorosa (inace nacistickog kolaboratora iz drugog svjetskog rata) s drugog kontinenta. "Logika" je zapanjujuca.