Zbog sumnji za počinjene ratne zločine Dudaković će završiti na sudu

Optužuju ga Srbi, Hrvati, ali i Bošnjaci

Foto: import
Optužuju ga Srbi, Hrvati, ali i Bošnjaci
10.08.2006.
u 20:06
Pogledaj originalni članak

Hrvatski general Vlado Šantić došao je na još jedan od brojnih sastanaka s Atifom Dudakovićem u hotel Sedra na Uni, gdje se i te ratne 1995. slavio Dan žena. Iako je bio početak ožujka, Una je bila divlja i nepredvidiva, baš kao i odnosi dvojice generala. Na sastanku je Šantić uhićen, zatim su ga  Dudakovićevi ljudi maltretirali, a onda brutalno ubili. Poslije se Dudaković kleo da ništa nije ni vidio ni čuo te da mu je žao što se to dogodilo njegovu kolegi po oružju.

Jaki motivi
Međutim, sumnja nikad nije otklonjana i Dudaković će, najvjerojatnije na sudu, morati već jedanput raščistiti svoju uloga u Šantićevoj likvidaciji. Imao je jako dobar motiv jer je  nakon odlaska Šantića, s kojim se prije toga više puta fizički sukobljavao, postao neprijeporni gazda Cazinske krajine.

Generala Atifa Dudakovića očekuje istraga i o njegovoj sramotnoj zadarskoj epizodi. Svjedoci tvrde da je bio šef topništva koje je nesmiljeno bombardiralo grad te ga držalo u okruženju nekoliko mjeseci. Njegov tadašnji nadređeni bio je Momčilo Perišić kojega je hrvatski sud, doduše u odsutnosti, osudio za ratni zločin.

Navodno postoje snimke na kojima se vidi Dudaković kako vodi napad na selo Lovinac u gračačkoj općini. Prema pisanju jednoga bosanskog glasila, Dudaković je sudjelovao u sravnjivanju sa zemljom hrvatskog sela Kijeva, jednog od prvih mjesta u kojemu se dogodilo etničko čišćenje. Bit će zanimljivo istražiti i Dudakovićevu ulogu u međumuslimanskom ratu u Cazinskoj krajini.

Posebno brutalan
Bio je posebno brutalan i nemilosrdan te je dopustio ekstremnim mudžahedinima da žare i pale u oslobođenim mjestima. Srbi ga, pak, optužuju za masovna ubojstva nakon istjerivanja srpske vojske i likvidacije viđenijih Srba iz Bihaća. Hrvatsko odvjetništvo već istražuje ulogu Dudakovićevih postrojbi na Banovini, gdje su Hamze ubile barem jednog zarobljenika.

Puno sumnji i puno pitanja za generala Atifa Dudakovića kojega, najvjerojatnije, čeka još jedna teška, ali ovaj put sudska bitka za dokazivanje da nema istine u optužbama da je počinio ratne zločine.

Pogledajte na vecernji.hr