o premijerovoj ideji o tuđmanovu trgu:

Oporba: Smeta li Milanovića u imenu Trga sv. Marko pridjev 'sveti' pa ga želi promijeniti?

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Oporba: Smeta li Milanovića u imenu Trga sv. Marko pridjev 'sveti' pa ga želi promijeniti?
20.09.2015.
u 17:00
Milanović je svoju inicijativu potkrijepio i tvrdnjom da je Tuđman bio ratni predsjednik što je, po njegovu mišljenju, važnije od toga da je bio prvi.
Pogledaj originalni članak

Izjava premijera Milanovića u intervjuu Večernjem listu da bi, da se njega pita, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu dao Trg. sv. Marka u Zagrebu, na desnoj političkoj sceni izazvala je negodovanje, pa i kritike da je on taj koji nameće ideološke podjele.

U HDZ-u, koji je Tuđman osnivao, uopće nisu htjeli komentirati tu izjavu nego je tek Gordan Jandroković rekao kako se čudi da premijer u situaciji krize s migrantima ima vremena davati intervjue i baviti se takvim temama. Milanović je svoju inicijativu potkrijepio i tvrdnjom da je Tuđman bio ratni predsjednik što je, po njegovu mišljenju, važnije od toga da je bio prvi.

Predizborni trik?

Rječitija od Jandrokovića bila je Ruža Tomašić, šefica Hrvatske konzervativne stranke, koja je rekla da se Trg sv. Marka ne smije dirati jer se neće ime sveca mijenjati imenom političara.

Da premijer misli ozbiljno, onda bi predložio da se Trg maršala Tita preimenuje u Tuđmanov. Ovo je njegov predizborni trik – rekla je R. Tomašić. Sličnog je stava i Branko Hrg, šef HSS-a i HDZ-ov koalicijski partner. On Milanovićevu ideju smatra provokacijom, a ne čudi ga što je baš odabrao Trg sv. Marka jer mu, smatra, očito smeta pridjev "sveti" u imenu tog trga.

– Milanović nije čovjek koji bi uopće trebao govoriti o Tuđmanu i o sv. Marku. A Tuđman sigurno nije zaslužio da se njegovo ime izvlači u predizbornoj kampanji – rekao je Hrg. Za Darinka Kosora, šefa HSLS-a i još jednog HDZ-ova partnera, ovakve ideološke teme, a pogotovo one koje se svode na podjelu „mi ili oni", neće biti mamac na koji bi se njegova stranka, a vjeruje ni Domoljubna koalicija, ulovile.

A gdje mu je program?

– Natjecat ćemo se gospodarskim programom i reformama koje je potrebno provesti, a Milanović niti je imao niti ima ozbiljan gospodarski program, a usto nije proveo nijednu reformu – rekao je Kosor. Ni Božo Petrov, predsjednik MOST-a nezavisnih lista, nije želio raspravljati o Milanovićevoj inicijativi, nego je rekao da on neće procjenjivati ničije domoljublje, ali da ima kvalitetnijih načina od preimenovanja trgova i ulica da se ono pokaže. – Ako mu je intencija bila da se približi biračima desnog centra, i za to ima kvalitetnijih načina – zaključio je Petrov.

>>Tuđman nije bio moja politička preferencija, ali ja ga nisam rušio '94. i detuđmanizirao Hrvatsku kao onaj koji sad želi biti premijer

>>Milanović: Franjo Tuđman još uvijek u Zagrebu nema dostojan trg

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 62

ZM
zmajo
17:13 20.09.2015.

zoka bi htio desnicu pridobiti a u svojoj kući/strani neće dobit potporu kakvu misli...mulja nas sve al ce na kraju sam sebe smuljati

TV
tv5378
17:15 20.09.2015.

Ocito je da vise nitko ne zeli komenirati,niti se baviti s Milanovicem.Europski politicari ga otvoreno prozivaju tvrdeci da bezsramno laze tako da jedinu potporu ima od kvazi novinara iz VL.

SL
sly7
17:09 20.09.2015.

sve što on kaže i napravi, pogotovo u ovo predizborno vrijeme, je muljanje i pokušavanje kupovanja glasača....ali neće mu proći takva prljava igra...bliži mu se nezaslužena mirovina