Vlada iz sjene

Oporba obećala: Do ljeta ćemo imati svoj proračun za 2012.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Oporba obećala: Do ljeta ćemo imati svoj proračun za 2012.
31.03.2011.
u 22:00
Na izradi novog proračuna u SDP-u su angažirali sve stručnjake koje imaju, podijelili su ih u skupine, a dogovoreno usuglašavaju s koalicijskim partnerima.
Pogledaj originalni članak

Radna verzija proračuna za 2012. godinu intenzivno se priprema u SDP-u. Angažirani su svi stručnjaci u stranci, podijeljeni su u grupe i imaju zadatak da svatko iz svog resora da svoje projekcije.

Grupe se već sastaju, a sve što dogovore koordiniraju s glavnim timom u kojem sjede SDP-ovci Slavko Linić, Branko Grčić i Gordan Maras te HNS-ovci Radimir Čačić i Dragan Kovačević.

Recesijski proračun
Doznajemo i da je zadatak napraviti proračun do ljeta.

– Vlada na odlasku ne donosi proračun. U slučaju da izbori budu najesen, mi ćemo imati proračun i moći ćemo odmah početi s radom – kaže Slavko Linić, SDP-ov ekonomski stručnjak.

Naravno, u oporbi računaju i s drugim scenarijem za koji vjeruju da je i izgledniji, a to je da se izbori održe tek na kraju ove godine. U tom bi slučaju umjesto proračuna tri mjeseca na snazi bio privremeni plan financiranja koji bi predložila premijerka, a u slučaju pobjede Kukuriku koalicije na izborima, proračun na kojem u SDP-u sada rade bio bi donesen do 31. ožujka. Iako je rano za pojedinosti iz novog proračuna, Linić tvrdi da će on biti recesijski jer će 2012. biti godina sanacije dubioza aktualne Vlade.

Makroekonomski okvir
Bit će to i godina u kojoj će, kaže Linić, na naplatu doći deficit iz ove godine, ali i 900 milijuna eura obveza za iduću godinu. Ekonomski analitičar Damir Novotny pohvalio je napore SDP-a na novom proračunu.

– U zapadnim demokracijama postojala bi vlada iz sjene koja bi to i ranije napravila. Sumnjam da oporba ima dovoljno informacija za potpuno razrađeni proračun. Dobro je da naprave jedan makroproračunski okvir – kaže ekonomski analitičar Damir Novotny. Bilo bi dobro, dodaje, kada bi oporba napravila proračun na trogodišnjoj razini radi financiranja projekata iz EU.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 66

LJ
Lastan_Jr
22:55 31.03.2011.

Smao pljuju jedni po drugima, gade mi se svi....i HDZ i SDP...prvi novi koji se pojavi ima moj glas....! Moze bilo tko..evo i vi koji citate, smao da ne gledam vise ove njuske kad upalim TV ili komp....!

ST
stefj
01:25 01.04.2011.

Dole u komentaru trebalo je stajati: Obećali su svašta na rashodovnoj strani i smanjenje nekih poreza (znači manju prihodovnu stranu) ...

BJ
bjuri47
11:12 01.04.2011.

liburnik ..mama ti se nakrala ...ukradeno skuplja u jastuk a sin joj obican bijednik...