Zaposlenice 'vrtjele' novac?

Kako su iz banke u Metkoviću nestali milijuni: Nastala je opća pomutnja i kaos

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Poslovnica Raiffeisen banke u Metkoviću
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Poslovnica Raiffeisen banke u Metkoviću
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Poslovnica Raiffeisen banke u Metkoviću
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Poslovnica Raiffeisen banke u Metkoviću
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Poslovnica Raiffeisen banke u Metkoviću
24.04.2019.
u 18:21
Glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Nevenka Bečić istaknula kako nije riječ o klasičnoj pljački, već o financijskim transakcijama, zbog čega bi istraga mogla potrajati.
Pogledaj originalni članak

Iz PU dubrovačko-neretvanske poručili su kako istražuju slučaj nestanka novca iz poslovnice Raiffeisen banke u Metkoviću. Budući da je istraga u tijeku, nisu mogli komentirati medijske napise da su dvije zaposlenice navodno pronevjerile oko sedam milijuna kuna u novcu i zlatu, a rekli su tek kako nije riječ o klasičnoj pljački, već o financijskim transakcijama.

– Potvrđujemo da je došlo do otuđenja većeg iznosa novca (isključivo gotovine) iz trezora poslovnice. Provođenjem interne kontrole stanja u trezoru otkrivene su nepravilnosti te su odmah po saznanju pokrenute interne procedure, ali i istražne radnje pravosudnih tijela protiv osumnjičenika – potvrdio je za 24 sata glasnogovornik RBA Ozren Tabaković.

Glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Nevenka Bečić kazala je Hini da policija u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom istražuje slučaj nestanka novca iz jedne banke u Metkoviću nakon što je prije nekoliko dana s tim u vezi podnesena kaznena prijava. Bečić je istaknula kako nije riječ o klasičnoj pljački, već o financijskim transakcijama zbog čega bi istraga mogla potrajati.

Nije mogla iznositi više o okolnostima nestanka novca te o kojem je iznosu riječ, kao ni o mogućim osumnjičenicima za tu krađu.

Pozivajući se na neslužbene izbore, lokalni mediji pak navode kako su dvije zaposlenice metkovske poslovnice Raiffeisen banke pronevjerile vrijednost od sedam milijuna kuna u novcu i zlatu. 

Slobodna Dalmacija piše kako su dvije zaposlenice "vrtjele" novac banke, točnije, novčane rezerve koje su se nalazile u trezoru i koje svaka poslovnica ima da bi mogla normalno funkcionirati, te ga poslije ulagale u dionice i investicijske fondove.

RBA periodično obavlja vanjsku provjeru trezora, a osumnjičene su kao zaposlenice banke raspolagale takvom informacijom, pa su "pljačku" tempirale upravo između dva takva mjerenja. Prema neslužbenim informacijama radi se o polugodišnjem razdoblju u kojem su ulagale otuđeni novac kako bi dodatno zaradile. Međutim, otkrivene su internom kontrolom iz Zagreba. Slobodna doznaje kako je u poslovnici tada nastala opća pomutnja i kaos, a glavnim akterima priče pozlilo je, pa je morala intervenirati i hitna pomoć. Potom su se u priču uključili policija i DORH, koji provode izvide. Slobodna također navodi kako u ovoj aferi još nitko nije pritvoren.

Video: Pljačka banke bagerom

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

KC
Kcro
14:19 24.04.2019.

Bravo cure, sto drugo reci.

Avatar VinkoL
VinkoL
21:23 24.04.2019.

Kolko banke pljačkaju narod i nikom ništa. A sad za par pišljivih milijuna frka. Bez veze.

DU
Deleted user
17:07 24.04.2019.

Generalno ovo je sramota za banku i gubitak povjerenja, što klijenata što građana. Situaciju nisu uspjeli zataškati nego je procurilo a očito se zna gdje i od koga. S obzirom na osiguranje od ovakvih "nezgoda" dali je onaj koji je otkrio/brojio i koje milijonče u sebi đep stavio ili će biti nagrađen sa tri dana slobodnog? Rado bih provjerio i voditelja poslovnice, a malo i povijest poslovanja.