Kraj naftnog rata

OPEC dogovara smanjenje proizvodnje nafte da bi povisio cijenu

Foto: Reuters/Pixsell
OPEC dogovara smanjenje proizvodnje nafte da bi povisio cijenu
10.04.2020.
u 12:14
Potrošnja nafte pala i zbog pandemije koronavirusa
Pogledaj originalni članak

Prema svemu sudeći, naftni rat između Saudijske Arabije i Rusije koji je izazvao veliki pad cijena nafte na svjetskim tržištima, a time i veliko smanjenje cijena goriva, uskoro će biti završen. Zemlje članice OPEC-a i njihovi partneri, među kojima je i Rusija, načelno su se dogovorili da smanje proizvodnju sirove nafte za petinu kako bi cijena crnog zlata ponovo porasla. 

U ovome trenutku još uvijek nije postignut konačni dogovor jer Meksiko ne želi smanjiti proizvodnju za 400.000 barela na dan, tvrdeći kako bi njihov udio u smanjenju proizvodnje iznosio oko 100.000 barela. Ukupno se očekuje smanjenje globalne proizvodnje za 10 milijuna barela na dan od članice OPEC-a i njihovih partnera, te dodatnih 5 milijuna barela na dan od strane ostalih zemalja diljem svijeta.

Zbog pandemije koronavirusa, globalna potrošnja nafte u ovome trenutku pala je za oko 30 milijuna barela na dan, odnosno za oko 30 posto uobičajene dnevne potrošnje. Dodatni pritisak na Rijad da postignu dogovor o smanjenju cijena izvršio je i američki predsjednik Trump zaprijetivši Sadijskoj Arabiji kako će uvesti carine na njihovu naftu ukoliko ne prestanu sa zasićivanjem naftnog tržišta prevelikom proizvodnjom.

Trump je, prema izvorima iz Bijele kuće, održao i telefonske konzultacije sa saudijskim kraljem Salmanom te ruskim predsjednikom Putinom kako bi usaglasili stavove.

Smanjenje proizvodnje nafte biti će postupno, a neki od vodećih proizvođača nafte, poput Kanade koja naftu dobiva frakiranjem, već su samoinicijativno smanjili razinu proizvodnje

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

HO
homophob
12:39 10.04.2020.

Efendija Karakas, gnojis i "bazdis" neznanjem! Vecina kanadske nafte je iz naftonosnog pjeska u bazenu Atabaska!