Borba argumentima

Opačić: Ovaj saziv Sabora neće dugo, to je građanima jedini spas

Foto: Robert Anić/Pixsell
Opačić: Ovaj saziv Sabora neće dugo, to je građanima jedini spas
20.05.2011.
u 12:32
– Jedini spas za građane je što ovaj saziv Sabora neće još dugo trajati – kazala je Opačić
Pogledaj originalni članak

Ni danas nije nedostajalo prepucavanja i žučnih polemika u Saboru. Zastupnici SDP-a su kritizirali Vladimira Šeksa, a ubrzo potom Šeks je sazvao konferenciju i odmah uzvratio esdepeovcima.

>>Šeks: SDP je ljubomoran što HDZ završava pregovore s EU

>>Stazić: Ja HDZ ne volim pa ne mogu ni biti ljubomoran na HDZ

Nakon što je u srijedu Vladimir Šeks (HDZ), koji je tada predsjedao sjednicom Sabora, ''izbacio'' dva HDSSB-ova zastupnika te svojim ponašanjem "natjerao" SDP-ove zastupnike na napuštanje sjednice, oporba (SDP i IDS) jutros je na početku zasjedanja zatražila stanku. Nakon pauze oštro su se obrušili na način na koji Šeks predsjeda sjednicom.

Napetosti koje traju već dva dana pokušao je smiriti HDZ-ovac Andrija Hebrang:
– Znam da smo mi jučer malo možda pretjerali, ali sjetite se, kolege iz SDP-a, bilo je toga i na vašoj strani i mi smo puno gutali – kazao je podsjetivši pritom da je njih u HDZ-u Jovanović nazvao zločinačkom organizacijom. Sve zastupnike pozvao je na pristojnost i borbu argumentima, a ne uvredama.

– Molim sve parlamentarne stranke, uključujući i HDZ, da se suzdržimo od uvreda i idemo u političku borbu s argumentima, a ne s klevetama i uvredama jer moramo služiti kao uzor u ovoj državi, a ne kao sredstvo za pospremanje u medijske crne i crvene kronike – poručio je Hebrang.

Uime Kluba SDP-a Milanka Opačić podsjetila je da su zastupnici izašli s rasprave jer su na taj način protestirali protiv zloporabe institucije Sabora. 

– Nije prvi put da se ponavlja zloporaba sjednice, uglavnom od istih ljudi – kazala je Opačić dodajući da su u četvrtak na sjednici srušene sve granice civiliziranog ponašanja. Dodala je da se neprimjerene izjave iz redova oporbe sankcioniraju, no da to nije slučaj kada je riječ o istupima iz vladajuće većine.

– Smeta nas što u istoj dvorani vrijede dvostruka pravila igre – upozorila je Opačić dodajući da građani očekuju ozbiljnu raspravu, a ne uvrede.

– Jedini spas za građane je to što ovakav saziv Sabora neće još dugo trajati – dodala je.

S njezinim primjedbama složio se i Damir Kajin te kazao da predsjedavajući nemaju ista pravila za sve.

– Ovdje vrijede ista pravila kao u ringu. Imaš pravo udariti protivnika i on ti može vratiti, ali sudac mora biti nepristran, a ne da te udara u potiljak – rekao je Kajin. Osvrnuo se pritom na slučaj Slavka Linića.

– Anonimna prijava nije samo sramotna nego i opasna – poručio je Kajin, koji iz činjenice da Linić, zbog sumnje u malverzacije novcem za kupnju oružja 1991., nije uhićen, iščitava da su te optužbe lažne, da je riječ o političkom podmetanju "iza kojega stoji vrh države i MUP-a".

– Nije cilj kazniti Linića, jer se to i neće dogoditi, nego dezavuirati odgovornost SDP-a – ocijenio je Kajin pozivajući na političku odgovornost: 

– A ne da imamo ministre, ljude koji zbog nečijih stranačkih instrukcija instrumentaliziraju događaje u ovoj zemlji. Ako je sve u onoj prijavi točno, a znam da je laž, onda bi Linić trebao momentalno završiti u zatvoru. Ali ako je to laž, kao što jest, u jednoj civiliziranoj zemlji oni koji stoje iza toga trebali bi snositi posljedice. Sad si postavljamo pitanje – tko stoji iza te anonimke? Ja tvrdim da iza toga stoji sam vrh ili države ili MUP-a i to je opasno. Izbori se ne mogu dobiti pakovanjem. Pa ni Tito nije da se Tuđmanu pakuje, kako se to sad radi nekima u opoziciji – kazao je u svom stilu Kajin.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 129

Avatar Sor@n
Sor@n
22:54 20.05.2011.

Opančić !

MA
Macaktom
15:47 20.05.2011.

aa vidim trolovi komentiraju prekovremeno ima se iz crnih fondova ima

OB
-obrisani-
08:08 21.05.2011.

opancarka opacacicka