Okončan višedesetljetni spor o uvozu banana u Europu

Foto: Arhiv VL
Okončan višedesetljetni spor o uvozu banana u Europu
03.12.2009.
u 08:31
Do potpisivanja sporazuma između Europske unije i dva bloka zemalja u razvoju, glavnih izvoznica banana, moglo bi doći već krajem ovoga tjedna
Pogledaj originalni članak

Europska unija i dva bloka zemalja u razvoju postigli su dogovor o trgovini bananama, čime je okončan najstariji trgovinski spor na svijetu i uklonjena prepreka za postizanje globalnog sporazuma o liberalizaciji trgovine. Do potpisivanja bi moglo doći već krajem tjedna ili najkasnije poslije ovotjedne konferencije Svjetske trgovinske organizacije u Ženevi, prenio je Reuters.

Tim sporazumom bit će okončan višedesetljetni nesporazum u trgovini bananama time što će postupno biti smanjivana carina na uvoz banana iz latinske Amerike na unosno tržište EU. Latinoamerički proizvođači, kao što su Ekvador, Kolumbija i Kostarika, žalili su se da je sadašnji uvozni režim EU diskriminatorski prema njima.

Detalji sporazuma o bananama još nisu u potpunosti poznati, ali je glavni elemenat da će carina na uvoz tog voća u EU biti snižena na 114 dolara za tonu u 2016. ili možda kasnije, sa 176 dolara, uz početno kresanje na 148 dolara za tonu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

OB
-obrisani-
11:42 03.12.2009.

jupi, volim banane!

JA
jankoprekobrda
11:52 03.12.2009.

Hajde vi veleumni trgovci objasnite kako je kilogram tih sa drugog kontinenta uvezenih i ocarinjenih banana jeftinji od kilograma domacih jabuka??? A vocari jos jamraju da im se proizvodnja ne isplati.

DU
Deleted user
11:55 03.12.2009.

Kad smo vec u banani, da nam barem prave banane budu jeftinije!!!