odluka vlade

Odvoz smeća u Sisačkoj županiji mogao bi poskupjeti do tri puta

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Odvoz smeća u Sisačkoj županiji mogao bi poskupjeti do tri puta
05.05.2015.
u 06:30
Čelnici gradova i općina nadaju se da će spriječiti veće cijene boljim obrađivanjem, recikliranjem i sortiranjem
Pogledaj originalni članak

S obzirom na to da Sisačko-moslavačka županija od 2005. nije donijela odluku o lokaciji centra za gospodarenje otpadom, Vlada je odlučila da će se otpad iz te županije od 2018. odlagati na tri lokacije: Resnik u Zagrebu, Babina gora u Karlovačkoj županiji te Šagulje pokraj Nove Gradiške.

Budući da će se tada otpad morati prevoziti puno dalje od lokalnih odlagališta, jasno je da će time rasti troškovi prijevoza. Neki predviđaju da će cijena odvoza rasti i do tri puta, no u konačnici će poskupljenje ovisiti o tome koliko će gradovi i općine moći sami reciklirati otpad.

– Mi ćemo predložiti tri mogućnosti. Jedna će biti da se velika količina otpada obradi i pretvori u energiju. Građani će odlučiti – kaže gradonačelnik Kutine Andrija Rudić. I sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček vidi priliku, a ne poskupljenje. – Ovo nas samo tjera da s otpadom počnemo manipulirati kao sa sirovinom, a ne kao sa smećem – rekla je. – Putem odvojenog prikupljanja otpada, mobilnih reciklažnih dvorišta i sortirnice smanjit ćemo količinu otpada, a time i troškove – rekao je čelnik Petrinje Darinko Dumbović.

>> Do kraja godine odvoz smeća plaćat ćemo prema volumenu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IV
ivanjoksimovic
07:21 05.05.2015.

Ta zupanija se sistematski unistava iz nekog razloga.