INTERVJU Elisabeth Rech, austrijska odvjetnica Vladimira Zagorca

Odvjetnica Vladimira Zagorca: Europa će povećalom pratiti slučaj Zagorec

Foto: import
Odvjetnica Vladimira Zagorca: Europa će povećalom pratiti slučaj Zagorec
02.10.2008.
u 20:05
Pogledaj originalni članak

Sa Zagorčevom austrijskom odvjetnicom dr. Elisabeth Rech razgovarali smo o izručenju umirovljenoga generala Vladimira Zagorca Hrvatskoj.

• Je ste li razgovarali sa Zagorcem ujutro prije nego što je započeo postupak izručenja Hrvatskoj?
– Nisam. Iako sam već u sedam sati ujutro došla u sud, nisu me više pustili do njega. To je veliki nedostatak austrijskog pravosuđa. Posljednji put vidjela sam ga u srijedu prijepodne.

• Je li djelovao utučeno ili je očekivao ovakav razvoj događaja?
– On je realan i pametan čovjek čije su procjene također realne te je znao da su u ovom osjetljivom predmetu sve opcije moguće.

• Što sada s njegovom obitelji, ostaju li u Austriji ili se vraćaju u Hrvatsku?
– Možete pretpostaviti u kakvom su stanju, posebice supruga i četverogodišnji sin koji je uhićenje uživo gledao i koji se još nije potpuno oporavio od šoka. Što se tiče odlaska obitelji u Hrvatsku, ne znam točno, no mislim da zasad neće odlaziti.

• Koji je razlog takva načina Zagorčeva uhićenja? Možda priče da je planirao bijeg i da je pri uhićenju policija kod njega našla golemu svotu?
– Zagorec je uvijek surađivao s austrijskim organima vlasti. Nikad nije pokazivao ni najmanju namjeru da pobjegne. O novcu ne znam ništa. A ako je i nađen, pa zašto bi to bilo čudno? Riječ je o poslovnom čovjeku.

• Navodno postoje informacije tajnih službi, o kojima su pisali mediji, da je planirao bijeg u Venezuelu ili Sudan?
– O Zagorcu kolaju brojne izmišljene i nedobronamjerne priče, a ova je samo jedna od njih. Istina je posve drukčija. I austrijski organi pravosuđa znaju da nije namjeravao bježati iz Austrije. Pritvoren je zato što u austrijskom zakonodavstvu o ekstradicijskom postupku postoji klauzula da kod teških optužbi izručenje mora biti iz pritvora. Zato je uhićen, a sve ostalo su bajke!

• Što vam je rekao nakon što je doznao da Ustavni sud nije spriječio niti odgodio njegovo izručenje?
– Prihvatio je to i rekao da se nada da će u Hrvatskoj imati pravedan postupak.

• Vjerujete li u to?
– Čvrsto se nadam. Hrvatska želi u EU. Europska komisija precizno će i pod povećalom motriti kako se ponaša hrvatsko pravosuđe u slučaju Zagorec. I mi ćemo u Austriji osnovati povjerenstvo koje će točno pratiti daljnji razvoj događaja. Stoga je ovo posljednji trenutak da politika u Hrvatskoj makne svoje prste od tog slučaja i prepusti ga hrvatskom pravosuđu. Posebno želim istaknuti da je Austrija izručila Zagorca zbog optužbi da je zloupotrijebio položaj i ovlasti vezano uz aferu s draguljima, i samo se to može procesuirati. Što se tiče njegova poslovanja u Austriji i bankovnih računa, oni su višestruko provjereni i nikada nije utvrđena nikakva nepravilnost.

• Zašto onda austrijsko pravosuđe nije uslišilo njegove molbe i tužbe?
– Problem je u tome što Austrija nije mogla provjeriti sadržaj optužbi jer im je to u Hrvatskoj bilo uskraćeno. Isto kao što je bilo uskraćeno da da svoje izjave putem videokonferencije, a ne da mora fizički biti prisutan u zemlji u kojoj ga se politički progoni i u kojoj strahuje za vlastiti život.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr