Održana hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na zahtjev Libije

04.12.2008.
u 09:45
Pogledaj originalni članak

Vijeće sigurnosti UN-a, kojim će u prosincu predsjedavati Hrvatska, u srijedu navečer održalo je hitnu sjednicu na zahtjev Libije, nestalne članice Vijeća, na kojoj se raspravljalo o odbijanju Izraela da dopusti libijskom brodu s humanitarnom pomoći pristajanje u Pojasu Gaze.

Libija je u zahtjevu za hitnom sjednicom navela da akcija Izraela protiv libijskog broda predstavlja prijetnju miru.

Incident se dogodio u ponedjeljak, kada se libijski teretni brod približio izraelskim teritorijalnim vodama na putu u Gazu. Izraelski ratni brodovi primorali su libijski brod da promjeni kurs i otplovi u pravcu Egipta.

Libijski veleposlanik Giadalla Ettalhi oštro je osudio izraelsko sprječavanje da libijski brod dopremi tri tisuće tona hrane i druge humanitarne pomoći Palestincima u Pojasu Gaze.

Palestinski predstavnik Riyad Mansour pozvao je Izrael da ukine blokadu Gaze i dopusti dopremu humanitarne pomoći za 1,5 milijuna Palestinaca. On je optužio Izrael da je svojim mjerama izazvao humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze.

- Izraelsko kolektivno kažnjavanje Palestinaca u Pojasu Gaze predstavlja kršenje Ženevskih konvencija i ratni zločin protiv civilnog stanovništva - rekao je Mansour.

Izraelska veleposlanica u UN-u Gabriella Shalev oštro ja napala Libiju da je sazivanjem hitne sjednice zloupotrijebila svoj status nestalne članice Vijeća sigurnosti u situaciji koja ne opravdava takav potez.

- Libija ne razumije svoju ulogu u Vijeću sigurnosti, njezine obveze i odgovornosti - rekla je Shalev, nazivajući sazivanje hitne sjednice "jeftinim trikom i niskom provokacijom".

Američki predstavnik u UN-u Alejandro Wollf pridružio se Izraelu u osudama Libije, ocjenjujući da misija libijskog broda nije bila humanitarna pomoć, već "provokacija i propaganda". Naglasio je da je Libija posljednji put humanitarnu pomoć Palestincima uputila 2006. godine, te izrazio sumnju u sadašnji "timing" i dobre namjere.

Vijeće sigurnosti UN-a nije zauzimalo nikakvo zajedničko stajalište na sjednici, koju je hrvatski veleposlanik Neven Jurica zaključio nakon posljednjeg govornika.

(Hina)

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr