Ispravak netočnih navoda

Odgovor na objavljenu informaciju u članku "Jedinstveni patent uvodi 25 država, RH, Poljska i Španjolska ne"

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Odgovor na objavljenu informaciju u članku "Jedinstveni patent uvodi 25 država, RH, Poljska i Španjolska ne"
30.06.2015.
u 17:15
Pogledaj originalni članak

 Radi objektivnog i potpunog informiranja javnosti, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, kao državno tijelo nadležno za zaštitu intelektualnog vlasništva u Republici Hrvatskoj, sukladno odredbama članaka 56. i 57. Zakona o medijima (Narodne novine 59/04, 84/11 i 81/13) traži objavu odgovora na informaciju odnosno članak autora Tomislava Krasneca pod naslovom "Jedinstveni patent uvodi 25 država, RH, Poljska i Španjolska ne" objavljenog na portalu www.vecernji.hr u petak 26. lipnja 2015. godine u rubrici EU https://www.vecernji.hr/eu/jedinstveni-patent-uvodi-25-drzava-europske-unije-rh-poljska-i-spanjolska-ne-1012123 budući da je u navedenom članku objavljen niz netočnih/nepotpunih informacija o Europskom patentu s jedinstvenim učinkom, što je formalno ispravan naziv ovog novog patenta.

"Najprije, netočan je naslov da "Jedinstveni patent uvodi 25 država, RH, Poljska i Španjolska ne", što se pogrešno ponavlja i u tekstu.
Točno je da je tzv. pojačanom mehanizmu suradnje članica EU-a s ciljem uspostave Europskog patenta s jedinstvenim učinkom, uspostavljenom prije stupanja Republike Hrvatske u članstvo EU-a, pristupilo 25 članica Europske unije, odnosno sve tadašnje članice osim Italije i Španjolske. Međutim, preduvjet za primjenu ovog mehanizma je prethodno stupanje na snagu Sporazuma o Jedinstvenom patentnom sudu, koji još nije stupio na snagu zbog nedovoljnog broja ratifikacija od strane država članica EU-a (minimalno 13), a po stupanju ovog Sporazuma na snagu Europski patent s jedinstvenim učinkom vrijedit će isključivo u zemljama koje su ratificirale taj Sporazum.

Obzirom na navedeno, kao i u raspravama naznačene probleme oko uspostave novog sustava te najave odgode ratificiranja Sporazuma od strane više zemalja među spomenutih 25, neizvjesno je koliko će zemalja stvarno pristupiti sustavu i koje će to zemlje biti. Budući da je do sada Sporazum o Jedinstvenom patentnom sudu ratificiralo tek 7 zemalja (Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Luksemburg, Malta i Švedska), samo za njih se može pouzdano ustvrditi da će biti članice sustava kad i ako isti bude uspostavljen.

U tom kontekstu ističemo da je primjerice Poljska jedna od 25 zemalja koje formalno sudjeluju u mehanizmu pojačane suradnje, ali je najavila da ipak neće pristupiti sustavu Europskog patenta s jedinstvenim učinkom, dok za Italiju vrijedi obrnuto. 

Navod iz teksta da će u novom sustavu biti dovoljna jedna prijava za zaštitu patenata u svim zemljama nije točan u smislu da se takav sustav ne uspostavlja nego već postoji – prijava Europskog patenta,  uspostavljena Europskom patentnom konvencijom (EPK) iz 1973. godine, već omogućava obuhvaćanje jednom patentnom prijavom ne samo svih zemalja EU-a nego i još 10 zemalja članica te Konvencije. Novost Europskog patenta s jedinstvenim učinkom u odnosu na postojeći Europski patent je to da će se priznanjem Europskog patenta s jedinstvenim učinkom steći jedan patent koji vrijedi u svim članicama EU-a koje pristupe tom sustavu, dok se priznanjem sadašnjeg Europskog patenta stječe skup pojedinačnih nacionalnih patenata u odabranim zemljama članicama. 

U pogledu Republike Hrvatske, ona za sada ne sudjeluje formalno u mehanizmu pojačane suradnje 25 članica EU-a radi uspostave Europskog patenta s jedinstvenim učinkom budući da nije bila članica EU-a u trenutku njegovog uspostavljanja, što ne isključuje mogućnost da, ukoliko procijeni da joj je to od interesa, kao što to trenutno razmatra i veći broj od 25 članica EU-a koje formalno sudjeluju u mehanizmu pojačane suradnje a još uvijek nisu pristupile Sporazumu o Jedinstvenom patentnom sudu, u odabranom trenutku ne pristupi sustavu. Također ističemo da Republika Hrvatska kao promatrač sudjeluje u procesu uspostave sustava Europskog patenta s jedinstvenim učinkom te je u potpunosti upoznata sa svim detaljima vezanim uz uspostavu sustava. 

Vezano uz dogovor o visini godišnjih naknada za održavanje ("obnovu") patenta, ističe se da se radi o preliminarnom dogovoru podložnom konačnoj potvrdi, što znači i moguće odstupanje od postignutog privremenog dogovora. 

Za Državni zavod za intelektualno vlasništvo

RAVNATELJICA

mr.sc. Ljiljana Kuterovac

>>Jedinstveni patent uvodi 25 država, RH, Poljska i Španjolska ne

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar mirica19
mirica19
21:33 30.06.2015.

Ovi naravno imaju odgovor za svoj nerad..