DJECA KAO BRAČNA IMOVINA Majke sve češće očevima uskraćuju susrete s djecom:

Odeš li k tati, ubit ću se

Foto: import
Odeš li k tati, ubit ću se
26.03.2007.
u 21:14
Pogledaj originalni članak

Bila je to naizgled normalna rastava. Dijete je ostalo živjeti sa suprugom, a ja sam sudski dobio pravo da ga mogu viđati dva puta u tjednu i provoditi s njim svaki drugi vikend. No, moje pravo vrijedi samo na papiru jer mi supruga ne dopušta da vodim dijete k baki i djedu, ne da mi da ga vikendom odvedem na izlet izvan grada ili na more ako poželim, što bi bilo normalno, zar ne? Uvijek ima opravdanje da to nije dobro za dijete  žali se jedan otac na ono  što ga je snašlo nakon rastave.

Kod nas se, kaže Gordana Buljan Flander, rađa nova kategorija djece emocionalno zlostavljane konfliktnim rastavama roditelja. Riječ je o "normalnim" bračnim partnerima koji su se rastali zbog razlika u karakteru, novog partnera...

Mrze nove partnere
 Kroz Polikliniku za zaštitu djece u četiri godine prošlo je 4000 djece, a polovica njih iz obitelji je s konfliktnim rastavama. Godišnje ih u polikliniku dođe između 400 i 500. Sve češće događa se da roditelj kojemu je povjereno da dijete živi s njim uvjetuje susrete s drugim roditeljem. Češće to rade majke jer u 85 posto slučajeva dijete rastavljenih roditelja živi s majkom.

Rastavljene majke zabranjuju očevima da djecu vode kući, osobito ako otac ima novu partnericu, izmišljaju razloge zbog kojih nije dobro za djecu da ih očevi vode k bakama i djedovima. Takvih slučajeva ima više jer su danas očevi s kojima djeca ne žive svjesniji svojih prava. Prije bi se pomirili sa sudbinom, ostavili dijete majci i sve zaboravili  kaže Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece.
Napominje da i rastavljeni očevi s kojima žive njihova djeca stvaraju slične probleme svojim bivšim suprugama.

Sve za ljubav
 Događa se da nam dijete utrči u polikliniku i već s vrata kaže da ne želi viđati tatu ili mamu. Dijete želi zadržati ljubav roditelja s kojim živi pa govori ono što taj roditelj želi čuti. Ima sve više slučajeva u kojima se roditelji normalno rastave, dogovore se o skrbi nad djetetom i nema nikakvih problema u vezi s djetetom. No, ako, primjerice, otac nađe novu partnericu, majka počinje ucjenjivati dijete govoreći da će se ubiti ako ono posjeti oca. Majka to ne mora ni reći, dovoljno je da sa šakom punom tableta nagovijesti djetetu da bi se mogla ubiti ne udovolji li ono njezinim željama. Čine to i očevi  svjedoči G. Buljan Flander.

 Što je više odvjetnika upleteno, dijete se tretira kao bračna imovina. Roditelj najprije želi dobiti dokument koji bi potvrdio da će dijete živjeti s njim. Tu pisanu potvrdu smatra dokazom da je bolji čovjek od svog bivšeg bračnog partnera. Usto želi da mu dijete kaže da voli samo njega. Kada djeca dođu k nama i osjete da će jedan roditelj početi optuživati drugog, sjednu mu u krilo i počnu ga maziti ili postanu agresivni kako bi roditelje odvratili od svađe  kaže G. Buljan Flander.


Rastave u brojkama

10
ovrha pokrenuto je lani na zagrebačkom Općinskom sudu radi omogućivanja susreta s djecom

4883
rastave obavljene su 2005. godine na području cijele Hrvatskej, a sklopljeno je 22.138 brakova

1170
brakova razvrgnuto je 2005. u Zagrebu, a te godine u glav-nom gradu sklop-ljena su 3824 braka


Dijete boli glava

– Sve je više rastavljenih roditelja koji dolaze k nama kako bi dobili nalaz stručnjaka iz kojega bi se moglo iščitati da su bolji roditelji, a ne sa željom da pomognu djetetu. Kažu nam da dijete boli glava ili trbuh kad je kod drugog roditelja. Govore da dijete tamo ne spava, da se noću budi, povraća... Djecom manipuliraju i visoko i nižeobrazovani roditelji – kaže G. Buljan Flander.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr