RIJEKA

Odbijena tužba obitelji Nikole Franjića, poginulog u atentatu na Pukanića

Foto: Mihael Spanic/PIXSELL
Odbijena tužba obitelji Nikole Franjića, poginulog u atentatu na Pukanića
09.06.2015.
u 10:10
Majka Manda, supruga Cecilija Yazmin i sin Nikola Dominik ustali su tužbom protiv države smatrajući da je odgovorna za štetu u terorističkom činu u kojem je Nikola tragično stradao
Pogledaj originalni članak

Obitelji Nikole Franjića koji je kao kolateralna žrtva ubijen u likvidaciji Ive Pukanića u listopadu 2008. godine u Zagrebu, Općinski sud u Rijeci odbio je tužbu kojom su na ime naknade štete od države tražili 630 tisuća kuna. Usto, prema ovoj u ponedjeljak objavljenoj nepravomoćnoj presudi, obitelj je dužna Republici Hrvatskoj nadoknaditi parnični trošak od 58.800 kuna.

Majka Manda, supruga Cecilija Yazmin i sin Nikola Dominik ustali su tužbom protiv države smatrajući da je odgovorna za štetu u terorističkom činu u kojem je Nikola tragično stradao. Svoj su prvotni zahtjev od milijun kuna tijekom postupka umanjili, no sud, obrazložio je sudac Damir Vinketa, ne smatra da je Pukanićeva likvidacija u kojoj je ubijen i Franjić bila politički motivirana niti je imala za cilj zastrašiti i uznemiriti javnost što bi bio terorizam.

– Posljedica tog događaja je uznemirenje javnosti, ali tako je kod svakog ubojstva, no motiv Pukanićevog ubojstva je bio osobno motiviran, ubijen je na traženje bogatog naručitelja, a sud nema dokaza da je bilo dodatnog motiva koji bi spadao pod zakonska obilježja terorizma – rekao je Vinketa pozivajući se i na presudu optuženima za ubojstvo. Na vjerojatnostima i nagađanjima, obrazložio je dalje, da je Pukanić ubijen jer je kao novinar pisao o političkim temama, a o čemu su iskazivali svjedoci, ne može se temeljiti sudska odluka, a usto, naglasio je Vinketa, zbog ovog ubojstva ni jedan novinar nije se prestao baviti političkim temama niti je zbog pisanja ubijen.

>> Obitelj Franjić sudu dala izjave Ive Sanadera, S. Mesića...

>> Berislav Jelinić: Propusti države doveli su do atentata na Pukanića i Franjića

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

LA
larala
15:43 09.06.2015.

sramota,

Avatar Getrib
Getrib
13:03 10.06.2015.

Zašto je bitno da je kolateralna žrtva, on je stradao u organiziranoj likvidaciji iz druge države kao novinar.

RK
Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine
05:58 10.06.2015.

Tužbeni zahtjev je trebao ići protiv osoba koje su osuđene za ubojstvo, a ne protiv države, pa nije ga država ubila nego oni tuljani koji će ostatak života provesti u Lepoglavi. I jedan u invalidskim kolicima koji je ostao biljka nakon što je dobio utegom u glavu.