Koprivnica

Odazvala se petina pozvanih, otkrivena tri slučaja raka crijeva

Foto: ARHIV VL
Odazvala se petina pozvanih, otkrivena tri slučaja raka crijeva
19.04.2010.
u 15:50
Pozivi su upućeni na 15.700 adresa, a na analizu je pristiglo tek nešto više od tri tisuće uzoraka stolice - kažu u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.
Pogledaj originalni članak

Iako je rak debelog crijeva po brojnosti oboljenja pri samom vrhu, a ujedno i jedan od najčešćih uzročnika smrti, akcija ranog otkrivanja tog malignog oboljenja još uvijek nije dovoljno podržana u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Neće na kolonoskopiju

Prema riječima dr. Draženke Vadla, šefice županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na kontrolne preglede odazvalo se tek 20 posto pozvanih.

- Budući da je ovim programom obuhvaćeno samo stanovništvo starije životne dobi, pozivi su upućeni na 15.700 adresa, a na analizu je pristiglo tek nešto više od tri tisuće uzoraka stolice - rekla je dr. Vadla.

No, i to je bilo dovoljno da se otkriju tri slučaja oboljenja u ranoj fazi, što omogućuje uspješnije liječenje, a možda bi ih bilo i više da su se svi odazvali dodatnim pregledima. Nakon analize uzoraka na njih je bilo pozvano 169 osoba, ali ih se za kolonoskopiju odlučilo tek njih 57.

Teško je utvrditi uzroke tako slabog odziva budući da je akcija organizirana upravo da se pomogne ranom otkrivanju raka debelog crijeva, koji sve više pogađa stariju populaciju, posebice mušku.

Bolje protiv raka dojke

- Možda će vrijeme učiniti svoje, kao što je bio slučaj i s nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Sada 65 posto pozvanih žena dolazi na pozvane preglede te ih se podosta na vrijeme počelo liječiti - rekla je dr. Vadla.

Potvrda toga je i podatak o sve više slučajeva raka dojke, a ujedno i o sve manjem broju smrtnih slučajeva, što govori da rano otkrivanje te bolesti ipak daje rezultata. A upravo to isto, kaže ravnateljica ZZJZ-a, želi se postići i s rakom debelog crijeva.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TH
than
16:15 19.04.2010.

Pa, da. Pregled dojke i kolonoskopija su slicni pregledi, tako da ce vrijeme uciniti svoje. Mo\'s si misliti... A i bas im ne ide na ruku ono - uspjesnije ljecenje. Imao sam djeda sa tim uspjesnijim ljecenjem. Bolje da nikada nije niti krenuo na to ljecenje. Zivot je produljio mozda godinu dvije, ali cijelo se vrijeme mucio i na kraju umro u velikim bolovima koji su trajali 3 tjedna. Ako nista, bar smo se iznosali kave raznoraznim medicinskim cestrama i doktorima, jer ga inace nisu (gotovo) htjeli niti pogledati.