Zimmer frei

Od više kategorije imamo samo veći paušal i taksu!

Foto: 'Photoshop'
Od više kategorije imamo samo veći paušal i taksu!
07.04.2010.
u 10:25
Nakon otvaranja Radisson Blue Resorta mjesto Orašac nedaleko od Dubrovnika od Ministarstva turizma, umjesto dosadašnje B, dobilo je A-kategoriju, a s njom i veće račune.
Pogledaj originalni članak

Bivše apartmansko naselje Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu otvorilo se lani za turiste prvi put nakon Domovinskog rata. Nakon prodaje apartmansko je naselje obnovljeno, a u sklopu obnove u njemu je izgrađen hotel Radisson Blue Resort, koji je lani prvi put primio turiste. U tome hotelu planiraju gostima ponuditi i nove sadržaje u Orašcu.

Nisu na moru

Otvaranje Radissona usrećilo je mnoge turističke radnike, ali nije privatne iznajmljivače soba i apartmana u Orašcu. Naime, Ministarstvo turizma Orašac je ove godine smjestilo u A-kategoriju. To znači kako se od ove godine plaća paušal veći 50 kuna, a taksa je po osobi i noćenju povećana sa šest na sedam kuna.

– Nije nam jasno kako je promijenjena kategorija bez obzira na to što se otvorio Radisson. Naime, ni jedna naša kuća nije na moru, a neka su susjedna mjesta čiji su apartmani na moru, i samim time su atraktivnija za goste, u B-kategoriji – kaže Maro Dobroević.

Međutim, u Ministarstvu turizma tvrde kako Orašac zadovoljava kriterije za A-razred. Dodaju kako, uz veće pristojbe, mjesta u A-kategoriji od Ministarstva turizma dobivaju beneficije – veća je promidžba, uređuje se mjesto i slično.

Sa šest na 20

Stanovnici Orašca kažu kako im ta obećanja za sada ništa ne znače. Kategorizacijom nisu zadovoljni ni u drugim mjestima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ministarstvo turizma sve češće mjestima određuje višu kategoriju, što im donosi veće troškove, a od promidžbe su malo toga dobili.

Kategoriju A imalo je 1977. godine samo šest gradova i mjesta u županiji, a sada je takvih više od 20.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.