KONTROVERZE Talijanski ginekolog izazvao bijes Vatikana

Od supruga u komi uzeo sjeme za oplodnju žene

24.02.2009.
u 21:50
Pogledaj originalni članak

Žena želi imati dijete, a suprug joj je u komi. Prof. Severino Antinori, poznati talijanski ginekolog, stručnjak za umjetnu oplodnju, udovoljit će njezinu zahtjevu. Već je pokrenuo prve korake za umjetnu oplodnju žene iz talijanskog mjesta Vigevana.

Prvi takav slučaj
Antinori je od muškarca, koji leži u bolnici San Matteo u Paviji u nepovratnoj komi zbog tumora, 17. veljače uzeo uzorak sjemenske tekućine kojim će za 15 do najviše 30 dana umjetno oploditi ženu iz Vigevana.

Ime žene nije objavljeno, zna se samo da su joj 32 godine, a njezinu mužu 35. Antinori će umjetnu oplodnju obaviti u svome specijaliziranom centru u Rimu.

To će u Italiji biti prvi slučaj umjetne oplodnje sjemenom muškarca koji je u komi te je sama vijest izazvala velike polemike i osudu Vatikana.

Claudio Diani, odvjetnik obitelji žene koja želi dijete od svoga umirućeg supruga, objasnio je da se žena pokušala dogovoriti s liječnicima bolnice u Paviji o umjetnoj oplodnji, no bez uspjeha. Dr. Antinori kojem se žena potom obratila prihvatio je prijedlog obitelji. Objasnio je da postoji sudski dekret kojim je dopušteno uzimanje sjemenske tekućine.

– Neizmjernu bol koju proživljava zbog muževe bolesti žena može prevladati majčinstvom koje će joj omogućiti umjetna oplodnja – kazao je dr. Antinori. Ipak, mnogi u Italiji drže da Antinori krši zakon o umjetnoj oplodnji, jer za umjetnu oplodnju moraju biti suglasne obje strane. Vatikan je također oštro reagirao. Bivši predsjednik Papinske akademije za život, mons. Elio Sgreccia kaže kako se krši zakon jer je “za čin prokreacije potrebna suglasnost obaju roditelja, a u ovom slučaju muž je tretiran kao obični spremnik stanica”.

Tužbe za klevetu
Antinori je najavio da će sve koji su ga napali za kršenje zakona tužiti za klevetu, posebno one koji su kazali da je već oplodio ženu, a to se tek priprema učiniti. – Postupio sam prema odluci suda u Paviji, a kako do oplodnje još nije došlo, ne vidim gdje sam prekršio zakon – kaže prof. Antinori, koji je postao poznat u svijetu kada je 1994. umjetnom oplodnjom majkom učinio 63-godišnjakinju sa Sicilije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr