70% lanjskog rezultata

Sezona sve bolja: Od početka kolovoza više od milijun turista u Hrvatskoj

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Plaže u Vodicama pune su kupača koji uživaju u sunčanom i toplom danu
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Plaže u Vodicama pune su kupača koji uživaju u sunčanom i toplom danu
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Plaže u Vodicama pune su kupača koji uživaju u sunčanom i toplom danu
10.08.2020.
u 19:40
Porastao je broj gostiju iz zemalja u okruženju koji na ljetovanje mogu relativno brzo stići automobilom
Pogledaj originalni članak

Iako je turistička sezona u početku izgledala loše, po podacima Hrvatske turističke zajednice koje ima putem sustava eVisitor, situacija je sve bolja. U srpnju je zabilježeno ostvarenje od 60 posto lanjskog turističkog rezultata, a i za kolovoz su brojke jako dobre. Naime, od početka mjeseca do 9. kolovoza ostvareno je više od milijun dolazaka turista i 7,2 milijuna noćenja. To je, kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici, oko 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju.

I podaci koje imaju u HAC-u i Autocesti Rijeka – Zagreb govore o tome da smo imali puno dolazaka turista, te da je prošli vikend velik broj turista putovao Hrvatskom, pa su te dvije tvrtke naplatile ukupno 36 milijuna kuna cestarine, što je 30 posto manje nego u istom vremenu lani. Na autocestama je, objavljeno je, tijekom zadnjeg vikenda prošlo 667.242 vozila, a naplaćena je cestarina u iznosu od 35,98 milijuna kuna bez PDV-a. Lani je, pak u istom vremenu, bilo 892.959 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 51 milijun kuna bez PDV-a. Tako je promet vozila ove godine manji za 25 posto, a iznos naplaćene cestarine za 30 posto u odnosu na isti vikend prošle godine.

Kada su u pitanju gosti koji nam dolaze u Hrvatsku u kolovozu, najviše je noćenja ostvareno u Istri; čak 1,7 milijuna, zatim na Kvarneru gdje bilo 1,4 milijuna noćenja, pa u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji sa po 1,3 milijuna. U Šibensko-kninskoj županiji zabilježeno je 578.000, u Dubrovačko-neretvanskoj 392.000, a u Ličko-senjskoj 271.000 noćenja. Zadnjeg vikenda, kada je zabilježen i veći promet vozilima u Hrvatskoj, ostvareno je više od 323.000 dolazaka i 2,3 milijuna noćenja. Turistima su najpopularnije destinacije Rovinj, Poreč, Medulin, Crikvenica, Umag, Split, Dubrovnik, Zadar, Pula i Novalja. Turizam se na jugu države aktivirao nakon povećanja broja aviolinija, pogotovo od kada je Dubrovnik s Londonom povezan s 44 leta tjedno.

Po podacima agencija i iznajmljivača, u prvih devet dana kolovoza bilježi se porast dolazaka gostiju iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Mađarske, Češke, no raste i broj domaćih gostiju, i to za 18 posto.

Najviše je turističkih dolazaka ostvareno s tržišta Njemačke, njih oko 225.000, što je za šest posto više nego u istom razdoblju lani, dosad je bilo 178.000 domaćih gostiju, Slovenaca je bilo 10 posto više, odnosno 133.000, a bilo je i 16 posto više Poljaka nego lani, točnije njih 109.000.

U Hrvatskoj turističkoj zajednici zadovoljni su rezultatima, kažu da se dogodio porast broja gostiju iz zemalja u okruženju kojima je Hrvatska dostupna cijenom i blizinom, s obzirom na to da gosti na ljetovanje mogu relativno brzo stići automobilom. Podsjećaju na nužnost pridržavanja epidemioloških mjera kako bi svi mogli sigurno uživati u ljetnim danima.

VIDEO Ministrica Brnjac održala konferenciju nakon sastanka s predstavnicima turističkog sektora

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

CO
cobalt60
22:55 10.08.2020.

Pa eto izgleda da ipak nećemo propasti, to je lijepa vijest ali puno bi bolja vijest bilo to da se veliki proizvođač automobila odluči za otvaranje kakve tvornice kod nas.

Avatar EtTore
EtTore
18:32 11.08.2020.

Al' u Kurrzu!

Avatar EtTore
EtTore
13:24 11.08.2020.

Kad pocinje SEZONA?