'lažni branitelji'

Od objave Registra branitelja podignuto 30 kaznenih prijava!

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Od objave Registra branitelja podignuto 30 kaznenih prijava!
22.09.2013.
u 12:28
Bilo bi neozbiljno očekivati spektakularne rezultate preko noći, s obzirom na to da je i punjenje registra "lažnjacima" trajalo gotovo 20 godina, ali to je proces koji ide svojim tijekom – kaže ministar branitelja.
Pogledaj originalni članak

Prema podacima Ravnateljstva policije, od objave Registra hrvatskih branitelja koncem prošle godine policija je do sredine rujna podigla 30 kaznenih prijava pod sumnjom da su te osobe počinile kazneno djelo prijevare i krivotvorenja službenih isprava čime su stjecali status branitelja. Policija je odbacila 650 od 1910 prijava, dok kod 1230 još uvijek postupa. Na razini policijskih uprava evidentirano je ukupno 1580 predmeta. Najviše ih je u PU splitsko-dalmatinskoj 314, zatim u PU karlovačkoj 239 i u PU zadarskoj 131, dok je najmanje predmeta u PU međimurskoj 17, dubrovačko neretvanskoj 19, istarskoj 20 šibensko-kninskoj 26. U PU Vukovarsko-srijemskoj evidendirano je 117 predmeta.

"Od objave Registra, javnost smo više puta informirali o pristiglim prijavama o nekom obliku nepravilnosti. S obzirom na to da Ministarstvo branitelja nema ovlastiti poduzimati istražne radnje, ne možemo spekulirati koliko je od tih prijava utemeljeno. Tek nakon što policija i Državno odvjetništvo naprave sve potrebne istražne radnje i sud utvrdi da se radi o nezakonito stečenom statusu, Ministarstvo može pristupiti brisanju "lažnih branitelja" iz Registra", ističu u Ministarstvu.

Međutim, u ožujku ove godine Ministarstvo branitelja, MORH, Ravnateljstvo policije i Državno odvjetništvo dogovorili su zajedničko povjerenstvo u kojem će se objedinjavati svi podaci, stvarati jedinstvena baza podataka dostupna svim institucijama za utvrđivanje i progon lažnih branitelja kako bi u Registru bili samo oni kojima je tamo uistinu i mjesto. Ministar Predrag Matić kazao je za Večernji list da je objava registra donijela samo pozitivne rezultate.

- Osim što je to najčasniji popis koji je Hrvatska mogla objaviti u svojoj povijesti, radi se o multifunkcionalnoj platformi koja nam je pomogla u rješavanju statusnih pitanja, transparentnosti pri dodjeli stanova, stipendija, ali i znanstveno-istraživačkog projekta u kojem smo nastojali otkriti obolijevaju li i umiru hrvatski branitelji ranije u odnosu na opću populaciju. Nema ni jedne od negativnih posljedica koje su najavljivali zluradi komentari. Nema samoubojstava, nema novih optužnica, nema problema pri prelasku granica, a kao što smo i najavljivali, DORH i Ravnateljstvo policije rade svoj posao. Bilo bi neozbiljno očekivati spektakularne rezultate preko noći, s obzirom na to da je i punjenje registra "lažnjacima" trajalo gotovo 20 godina, ali to je proces koji ide svojim tijekom – kaže ministar branitelja.

Inače, ovih je dana na adrese 10.009 pripadnika HVO-a odaslano rješenje u kojem ih se obavještava da nemaju status ratnoga vojnog invalida u Republici Hrvatskoj jer se ne nalaze u Registru hrvatskih branitelja. Riječ je, podsjetimo, o rješenjima ‘stradali’ na Južnom bojištu ‘kada je pala granata’ ali i na Istočnom bojištu. koje je još 1998. godine u ulozi pomoćnika ministra obrane potpisao general Ljubo Ćesić Rojs čime su stvoreni uvjeti da ih se uvede u mirovinski sustav Republike Hrvatske. Gotovo 200 pripadnika HVO-a tužilo je Hr vatsku zbog neisplate, po njihovu mišljenju pripadajućih im invalidnina, i do sada im je pravomoćnim sudskim presudama isplaćeno više od 4,5 milijuna kuna.

U ministarstvu branitelja ističu da intencija upućenih rješenja nije bila da se pripadnicima HVO-a oduzmu mirovine u RH, a koje primaju posljednjih četrnaest godina, nego da se spriječe daljnje tužbe za isplatu invalidnina. Na taj način, zbog mogućih svih 10.009 tužbi bivših pripadnika HVO-a zbog neisplate invalidnina, hrvatski proračun bio bi lakši za oko 60 milijardi kuna.

>>Više od 10.000 ratnih vojnih invalida uklonili iz sustava

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.