Od Nove godine umirovljenici više neće plaćati drugi doprinos na dodatni prihod

15.11.2008.
u 08:52
Pogledaj originalni članak

Umirovljenici koji, uz mirovinu, primaju još kakav dohodak, poput honorara, od Nove godine bit će oslobođeni plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje na taj prihod budući da tada počinje primjena novoga Zakona o doprinosima kojim se to ukida.

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), prošle je godine drugi dohodak ostvarilo 40.966 korisnika mirovina.

Novi Zakon o doprinosima, koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2009., propisuje kategorije koje će neće biti obvezne plaćati doprinose za mirovinsko osiguranje za drugi dohodak, među kojima su i umirovljenici.

S tim u skladu, ta im se primanja više neće uračunavati u mirovinski staž niti uzimati za ponovno određivanje mirovine, doznaje se u HZMO-u.

Naime, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, čija se odredba o plaćanju drugog doprinosa primjenjivala od 1. siječnja 2003. godine, umirovljenici s drugim dohotkom imali su pravo na ponovno određivanje mirovine ako su ga primali duže od godine dana.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja je rekao kako stranka podupire izmjene Zakona jer je davnašnja želja umirovljenika bila da na svoj dopunski rad ne plaćaju doprinos.

"Podržavamo i stoga jer je mirovinski zavod vrlo rijetko dodatne doprinose preračunavao u novu mirovinu, pa ovo na neki način znači i legalizaciju stanja nečinjenja", rekao je Hrelja.

Istaknuo je kako je u Hrvatskoj mnogo umirovljenika koji, s obzirom na svoje znanje i iskustvo, mogu dodatno zaraditi za svoju egzistenciju te pridonijeti društvu.

(Hina)

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr