U 83. GODINI

Od koronavirusa umro moćni mitropolit Amfilohije

Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Metropolitan Amfilohije, the church's top cleric in Montenegro prays in Serbian Orthodox Moraca Monastery
Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Parliamentary election in Montenegro
30.10.2020.
u 10:16
Mitropolit Amfilohije bio je arhitekt prosrpske koalicije koja je pobijedila na nedavnim izborima u Crnoj Gori.
Pogledaj originalni članak

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije umro je u 83. godini od posljedica zaraze koronavirusom u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici. Mitropolit Amfilohije se zarazio početkom listopada, a stanje mu se naglo pogoršalo prošli vikend. Pojedini mediji u Srbiji objavili su da je preminuo još sinoć, ali je to demantirano.

Mitropolit Amfilohije bio je jedan od najmoćnijih ljudi u Crnoj Gori. On stoji iza višemjesečnih prosvjeda protiv crnogorskog zakona o slobodi vjeroispovijesti, na čijem je valu prosrpska opozicija pobijedila na parlamentarnim izborima.

Amfilohije je bio i kreator tog koalicijskog saveza i on je bio stvarni šef pobjedničke koalicije, iako formalno uopće nije sudjelovao na nedavnim crnogorskim izborima.

Na nedavnim izborima u Crnoj Gori tijesnu većinu osvojile su tri opozicijske koalicije: prosrpska koalicija "Za budućnost Crne Gore", koja je imala i snažnu potporu SPC-a i mitropolita Amfilohija, ali je kao nositelja liste na izborima istaknula crnogorskoj javnosti nepoznatog sveučilišnog profesora Zdravka Krivokapića, koji je u politiku ušao prije nekoliko mjeseci, zatim građanska koalicija "Mir je naša nacija" Alekse Bečića i također građanska koalicija "Crno na bijelo" mladog Dritana Abazovića.
 

 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

KI
kimi
12:50 30.10.2020.

Arhitekta prosrpske koalicije čija je glavna karika Dritan Abrazević...e moji novinari, ovo je stvarno trebalo smisliti.

DU
Deleted user
14:22 30.10.2020.

Iz Wikipedije: crnogorsko-primorski Amfilohije je lipnju 1991. pustio Željka Ražnatovića Arkana i njegovu paravojnu postrojbu "Tigrovi" da naoružani borave u Cetinjskom manastiru, zbog čega se pričalo da je od manastira "napravio vojarnu".Arkanovci su blagoslovima i zdravicama ispraćeni na ratište, a Amfilohije Radović je potom i sam krenuo na dubrovačko ratište, gdje je tijekom jeseni 1991. hrabrio crnogorske rezerviste i srpske paravojnike koji su vršili opsadu Dubrovnika. Vođa paravojnih snaga koji su opsjedali Dubrovnik je u to vrijeme izjavljivao da mu je "vrhovni zapovjednik" patrijarh Pavle!" Toliko o tom liku...

ZV
zvezdomor
11:24 30.10.2020.

A od čega bi u 83.mogao umrijeti nego od korone