nedostajalo respiratora

Od gripe u Sisku dvoje mrtvih, dvoje kritično, hitno stigli respiratori

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Od gripe u Sisku dvoje mrtvih, dvoje kritično, hitno stigli respiratori
29.01.2019.
u 15:24
Situacija s gripom prije tjedan dana se znatno zakomplicirala u sisačkoj bolnici
Pogledaj originalni članak

Dvoje starijih osoba preminulo je do sada od gripe u sisačkoj bolnici gdje se trenutačno liječi 30-ak oboljelih od ove bolesti. Od njih je sedam na respiratoru, dvoje ih je danas maknuto s tih uređaja, a još dvije osobe se nalaze u vrlo teškom stanju zbog komplikacija izazvanih gripom.

„Kod tih pacijenata se obavlja hemodijaliza i njihovo zdravstveno stanje je vrlo teško“ – rekla je na tiskovnoj konferenciji u sisačkoj Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ dr. Tonka Jozić – Novinc, koordinatorica za suzbijanje epidemije gripe u ovoj zdravstvenoj ustanovi. 

I u prostoru bolnice su dvije manje epidemije gripe, na odjelima, a zbog velikog broja oboljelih zabranjeni su svi posjeti dok su svom osoblju naložene protuepidemijske mjere.

Situacija s gripom prije tjedan dana se znatno zakomplicirala u sisačkoj bolnici.

„U jednom trenutku imali smo veliki broj pacijenata s obostranim upalama pluća te su svi završili na respiratoru. Bilo je čak 12 pacijenata na respiratoru, što je ukupni broj tih uređaja koje imamo u Sisku te smo hitno od Ministarstva zdravstva zatražili pomoć pa su nam stigli respiratori iz Našica i Ogulina. I Sisačko-moslavačka županija je reagirala i odmah kupila jedan dodatni respirator.“ – kazuje  dr. Tomislav Dujmenović, ravnatelj sisačke bolnice dodavši kako se situacija do danas donekle stabilizirala. 

„Operacije se normalno obavljaju, no na nekim odjelima imamo premor osoblja. Držimo situaciju pod kontrolom i molimo građane za razumijevanje zbog zabrane posjeta. Pozivamo ih da, ako imaju temperaturu i simptome gripe ne dolaze na neke ranije naručene  kontrolne preglede koji nisu hitni, da ih odgode i dogovore nove termine. Kod novih termina ćemo biti fleksibilni.“ – dodaje dr. Dujmenović.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo ovogodišnja epidemija gripe najgora je na ovom području od 2006. godine.

„Za sada imamo 840 prijavljenih slučajeva, a znamo da je stvarni broj i tri puta veći. Još nismo dosegli vrhunac epidemije koja će trajati barem još tri mjeseca. Ovogodišnja je klinička slika oboljelih najteža otkad pamtim i radim u ovoj službi. „ – rekla je dr. Sonja Pajtlar iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Najveći je broj oboljelih, rečeno je, među djecom, a komplikacije uglavnom kod starijih osoba s nekim kroničnim bolestima. Na području županije prije sezone gripe je potrošeno 13.000 doza cjepiva, no u Zavodu najavljuju da će ih za ovu jesen sigurno tražiti još više s obzirom na ovogodišnju epidemiju koja će biti među većima.

Pogledajte video - Čudni znakovi gripe za koje možda niste znali:

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar taqa
taqa
16:15 29.01.2019.

A reko je Toni da nema gripe! Vežbajte pvm!

Avatar FranjoJosip
FranjoJosip
16:50 29.01.2019.

Podnaslov je "nedostajalo respiratora", u crvenom kvadraticu - dakle se dade zakljuciti kako su ljudi umrli jer je nedostajalo respiratora. Koja razina novinari, dno dna.

Avatar slaven0
slaven0
16:27 29.01.2019.

znajuc sisacku bolnicu, nisu to zrtve gripe, nego bolnice...