ODLUKA VLADE

Od danas skuplji alkohol i duhanski proizvodi, no jeftiniji plin

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Od 1. travnja poskupljuju alkoholna pića i duhanski proizvodi
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Od 1. travnja poskupljuju alkoholna pića i duhanski proizvodi
01.04.2020.
u 11:01
Roditeljske naknade za drugih šest mjeseci od 1. travnja povisuju se s 3991 kuna na 5654 kuna.
Pogledaj originalni članak

Prvi travanj donijet će brojne promjene za mnoge građane. Sukladno odluci Vlade koja danas stupa na snagu. skuplji će biti duhanski proizvodi, alkoholna pića, kao i zaslađena pića. Očekuje se kako bi kutija cigareta mogla poskupiti za dvije kune, alkoholna pića za tri kune po litri, a sokovi ovisno o količini šećera. 

Isto tako, vjeruje se da bi sokovi koji ne sadrže šećer mogli pojeftiniti. Od trošarine izuzeti su vino i pivo, te bi njihova cijena treba ostati ista. 

Naime, prije deset dana Vlada je prihvatila uredbe kojima regulira trošarine i posebne poreze na te proizvode. Tada su prihvaćene tri uredbe: o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, visini trošarine na alkohol i alkoholna pića te o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića. Određeno je kako stupaju na snagu s 1. travnjem.

Veće rodiljne i roditeljske potpore za drugih šest mjeseci

Roditeljske naknade za drugih šest mjeseci od 1. travnja povisuju se s 3991 kuna na 5654 kuna. Kako navode 24sata, zakonskim izmjenama skraćuje se i radni staž potreban za ostvarenje prava na potporu, s 12 na devet mjeseci, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine na 12 mjeseci.

Fiskalni učinak tih mjera na razini ove godine iznosi 160 milijuna kuna.

Manji računi za plin

Brojne građane razveselit će činjenica što s početkom travnja pojeftinjuje plin za kućanstvo, pri čemu cijene za 5,3 posto smanjuje Gradska plinara Zagreb-Opskrba. 

Odluku o tome objavili su prije 20-ak dana, a ta se odluka od 1. travnja ove godine primjenjuje na sve korisnike u obvezi javne usluge na distribucijskom području Gradske plinare Zagreb i Gradske plinare Bjelovar. 

To znači da će kućanstva na području Zagreba od srijede plin plaćati po cijeni od 0,2367 kuna po kilovatsatu (kWh), što je 5,3 posto manje u odnosu na dosadašnjih 0,2499 kuna po kWh (sve su cijene bez PDV-a, koji za plin iznosi 25 posto). Ti se podaci odnose na cijenu u najčešćem tarifnom modelu (TM2 – s godišnjom potrošnjom od 5.000 do 25.000 kWh), a uz iznos po potrošnji građani plaćaju i fiksnu mjesečnu naknadu koja i nadalje iznosi 14 kuna (bez PDV-a).

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
14:49 01.04.2020.

Napokon i dobre vijesti.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
13:05 01.04.2020.

Ova sezona je izgubljena za oko 60% prihoda manje, stoga treba raditi nešto drugo. Moja reakcija početkom epidemije na naše ekonomske i turističke stručnjake: "NenadNikolicZagreb: Treba računati na pad prihoda od turizma ove godine u Hrvatskoj za 60%, što je katastrofa. Plenkovića savjetuje ministar turizma koji je do sada rekao da će to biti oko 5%. Zar Capelli misli da se sada radi o PR kampanji Hrvatske kao destinacije? Neka se primi posla i sastavi planove preživljavanja na realnim brojkama. Italija će biti i 80% u padu. Naš ministar treba se primiti ozbiljnog posla i sastaviti planove za spas turizma kao gospodarske grane. Bolje je Capelliju šutjeti, kakvih 5% pada dati u javnosti? Očekuje se novi val ovog virusa koji udara odmah na pluća negdje u studenom 2020. To znači cijepiti sve turističke radnike ako cjepivo bude pronađeno i dostupno. Dakle bit će drugi val, treba vidjeti što do tada. Ideje o Uskrsu s popustom je dječja, nitko normalan neće putovati iz sigurnosti svog doma dok se kraj njegove djece može pojaviti u svakom trenutku netko od nosioca virusa. Jer virus je imao dovoljno vremena se proširiti svijetom i tijekom ljeta i rane jeseni se pritajiti pa zatim opet krenuti. Kina i Koreja su zakašnjelo ali nekako krenule u smanjenje slučajeva i to je dobro. Možda bude gostiju s tih područja za Novu Godinu, ne mislim da će ih biti ranije. A kruzeri su se pokazali kao ploveći mrtvački kovčezi, mislim da će i taj vid turizma trajno pasti. 14:58 10. 3. 2020."

SO
Sir Oliver
13:04 01.04.2020.

Nakon 1339 poskupljenjaplina do sada, sad pojeftinjuje plin citavih 5%?! Steta, sto su avioni prizemljeni, sad bih se od ustede pocastio 15 dnevnim odmorim na Bahamima!