Karlovački projekt

Od 66 žena dvadeset ih je dobilo posao, a njihova djeca vrtić

Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
Od 66 žena dvadeset ih je dobilo posao, a njihova djeca vrtić
13.12.2014.
u 13:03
Cilj je bio da 50 posto sudionica projekta dovedemo do faze razgovora za posao, a 10 posto da ih pronađe posao, no rezultati su i bolji
Pogledaj originalni članak

Hvala Bogu što sam se zaposlila. Presretna sam. Obožavam raditi, ekipa je divna. Nakon tri mjeseca dobila sam ugovor za stalno, u trgovini, u Karlovcu- s oduševljenjem je ispričala 26-godišnja Karlovčanka Petra Martinac poručivši da zapošljavanje danas ipak nije nemoguća misija.

Stjecanje i samopouzdanja

Jedna je od ukupno 66 žene uključenih u projekt “Preuzmite kontrolu, a mi ćemo skrb” Ženske grupe Korak i partneta, Grada karlovca, Dječjeg vrtića Karlovac i karlovačke podružnice Zavoda za zapošljavanje. Financijski je težak 237.718 eura, od čega je većina iz europskog socijalnog fonda.

No, njegova je vrijednost daleko veća. Sudionice podijeljene u tri grupe pet su mjeseci prolazile obuku za aktivno pronalaženje posla. Dok su onu bile zauzete stjecanjem potrebnih vještina, ali i samopouzdanja, njihova djeca, 74 mališana boravilo je u vrtiću.

Na kraju se šest žena zbog obiteljskih i drugih razloga odustalo. Čak dvadeset ih je pronašlo posao, a isto toliko njihove djece automatski je uključeno u redovite vrtićke grupe. Kako projekt traje do 28. prosinca, rezultati bi na kraju mogli biti i bolji.

– Treba biti aktivan. Meni je puno pomoglo što sam se našla sa ženama sa istim problemima- kaže Kristina Marjanović. Nada se da će se i ona uskoro zaposliti, a trenutačno se osposobljava za njegovateljicu starijih osoba.

Kao i sve polaznice zahvaljuje svima koji su im omogućili sudjelovanje u projektu, a posebno trenericama koje su im i sada na usluzi ako im treba savjet.

Nastavak projekta

– Cilj je bio da 50 posto sudionica projekta dovedemo do faze razgovora za posao, a 10 posto da ih pronađe posao. Uspjeli smo postići puno više. Situacija se doslovno mijenja svaki dan što se tiče zapošljavanja, a 70 posto žena došlo je do faze razgovora- napominje voditeljica projekta Nataša Salapura Pavlačić.

Iako ne u ovom obimu, projekt će se nastaviti od 1. siječnja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.