Bjelovarsko-bilogorska županija

Od 26 osnovnih škola u županiji njih 15 upisat će manje djece nego lani

Foto: Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Od 26 osnovnih škola u županiji njih 15 upisat će manje djece nego lani
11.07.2014.
u 15:42
Prema podacima Ureda državne uprave upisat će se 59 djece manje
Pogledaj originalni članak

Da bijela kuga napada stanovništvo Bjelovarsko-bilogorske županije dade se iščitati i iz podataka o upisu učenika u prve razrede osnovnih škola.

Naime, kako je evidentirao Ured državne uprave u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji najesen će po prvi puta u klupe sjesti 1123 učenika prvaka, što je u odnosu na lanjsku godinu 59 djece manje. Usporede li se ovogodišnji podaci s onima prije deset godina rezultat je porazan. Naime, u prve razrede 2004. godine bilo je upisano 1433 djece, za 310 više negoli ove godine. U 15 od ukupno 26 osnovnih škola u županiji je broj smanjen, u postotku najviše u velikogrđevačkoj, gdje je u narednu školsku godinu upisano 28 posto manje prvačića negoli u prethodnu.

S druge strane, među devet škola koje bilježe porast prvačića, čak 66 posto više ih je upisano u Štefanju: 15 ove u odnosu na 9 lanjskih. U dvjema školama upisan je isti broj prvašića.

- Na ukupan broj djece koja se upisuju u prve razrede osnovne škole utječe i odluka roditelja da svojoj djeci odgode upis. Dok su lani to pravo iskoristili roditelji 100 djece, ove godine tek je četvero djece više koja će se još jednu godinu odmarati-kaže Branka Saks, predstojnica Ureda. Naime, sukladno zakonu, među ostalim roditelj može zatražiti odgodu upisa procijeni li da će ona pozitivno utjecati na djetetov psihofizički razvoj. S druge strane, ove godine je 22 djece, dvostruko više nego lani, prijevremeno upisano u školu.

Iako je upis u osnovnu školu zakonska obveza, te za sobom povlači prekršajnu odgovornost, roditelji 150 djece na području Bjelovarsko-bilogorske županije nisu dijete doveli na zakazani psihofizički pregled.

- Nismo primjenjivali represivne mjere prema roditeljima koji se nisu odazvali na psihofizički pregled djeteta, već smo upozoravali da je to njihova obveza. Tek ako se niti nakon nekoliko poziva ne pojave, obavještavamo Centar za socijalnu skrb-kaže B. Saks.

No, očito su pozivi ureda ove godine urodili plodom, te nije bilo potrebe za intervencijom Centra.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.