Mario Banožić:

'Očekujemo pronalazak ostataka rimskog foruma iz vremena Cibalae'

Foto: Branimir Bradarić
Vinkovci
Foto: Branimir Bradarić
Vinkovci
16.06.2015.
u 13:50
Prema zapisima pri formiranju toga prostora u 18. stoljeću pijeskom su se zatrpavali tada još vidljivi ostaci rimskih objekata.
Pogledaj originalni članak

Tijekom današnjeg dana djelatnici Gradskog muzeja Vinkovci nastavili su arheološka istraživanja na području parka na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima. Radi se o arheološkom istraživanju koje se provodi u sklopu projekta rekonstrukcije parka koji se prostire na 8300 kvadratnih metara.

Kako navodi vinkovački gradski pročelnik za kulturu i turizam Mario Banožić spomenuto arheološko istraživanje provodi se na područjima na kojima je georadarskim snimanjima utvrđena mogućnost postojanja arheoloških ostataka.

U vrijeme Vojne krajine bio je prostor za postrojavanje vojske

– Osim ostataka moderne infrastrukture i starijih slojeva parka na većem dijelu površina snimljeni su signali koji su interpretirani kao arheološki zanimljivi ostaci arhitekture. Dio signala nalazi se na zelenim površinama i omogućava provođenje arheološkog sondiranja koje bi utvrdilo stanje i prezentabilnost arhitektonskih ostataka koji bi uslijed pozitivne ocjene bili otvoreni i prezentirani javnosti - navodi Banožić.

Podsjeća i kako je ovaj središnji vinkovački gradski park u vrijeme Vojne krajine bio prostor za postrojavanje vojske. Prema zapisima pri formiranju toga prostora u 18. stoljeću pijeskom su se zatrpavali tada još vidljivi ostaci rimskih objekata.

Sam park započeo se formirati u prvoj polovici 19. stoljeća kada prestaje biti mjestom postrojavanja vojske. – Na temelju svega toga očekujemo pronalazak ostataka rimskog foruma iz vremena Cibalae ili ostataka drugih čvrstih građevina - ističe Banožić.

>>Groblje iz 14. stoljeća kod Jagodnjaka u Baranji : Uz 300 kostura igle, novčići i prstenje

>>Bogata arheološka povijest Siska postat će mamac za turiste

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar navijač
navijač
14:17 16.06.2015.

Da je ostalo Rimsko carstvo Vinkovci bi bili centar citave regije , u vrijeme ovih nesretnih yugo-tvorevina su bili "kotar" to bi danas bilo nesto kao uprava za pola Slavonije.A boga mi u neovisnoj nam Hrvatskoj za koju smo i mi gradjani i grad tesko stradali nalazimo se u zapecku kao zadnja rupa na svirali.U zdravlje!

AN
andrijamartinovic1985
10:51 27.06.2015.

prica se da su nakon dugog kopanja izvukli clasku iskaznicu hdz-a iz rimskog doba i dosli do zakljucka zasto je cibale propao