ENORMNE CIJENE GORIVA

Reagirali brže od vlade: Evo kako njemačke tvrtke pomažu svojim zaposlenicima u krizi

Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
Uz visoke cijene goriva, Vlada je produžila mjere na još dva tjedna
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zbog visokih cijena goriva novčanici su ispražnjeni
13.07.2022.
u 10:18
Zanimljivo je i kako 84 posto njemačkih tvrtki razmatra povećanje plaća svojim zaposlenicima
Pogledaj originalni članak

Zbog enormnog rasta cijena energenata koji je pogodio cijelu Europu neke su se zemlje odlučile prilagoditi te olakšati svojim građanima u obliku vaučera i naknada. 

Iako njemačka Vlada tek razmatra dijeljenje naknada za troškove goriva, tvrtke u Njemačkoj odlučile su same pomoći svojim zaposlenicima. Konkretnije, istraživanje Instituta za gospodarska istraživanja (IFO) pokazalo je kako otprilike trećina (32 posto) njemačkih tvrtki daje financijsku potporu svojim zaposlenicima u obliku vaučera za gorivo. 

Ispitivanje provedeno na tvrtkama pokazalo je kako je njih 22 posto dalo jednokratni dodatak, 21 posto njih generalno pomaže zaposlenicima s troškovima prijevoza, dok 18 tvrtki daje subvencije na javni prijevoz. Istodobno, 19 posto tvrtki dopušta svojim zaposlenicima da rade od kuće i to u prosjeku 8.5 dana po mjesecu. 

– Radi se većinom o malim i srednjim poduzećima u trgovini i proizvodnji koji pomažu svojim zaposlenicima s troškovima prijevoza – kazala je stručnjakinja Julia Freuding. 

Zanimljivo je i kako 84 posto njemačkih tvrtki razmatra povećanje plaća za svoje zaposlenike. 

– Ova brojka vjerojatno uključuje i prilagodbe zbog minimalnih plaća koje su obvezne zakonom – kaže Freuding. 

Uoči posljednjeg zamrzavanja cijena goriva u Hrvatskoj i ministar gospodarstva Davor Filipović najavio je kako bi Hrvatska mogla krenuti s isplatom sličnih vaučera na jesen. 

– Situacija je toliko promjenjiva da ne možemo predvidjeti što će se dogoditi sljedeća dva tjedna. Možda ćemo za sljedeća dva tjedna morati drukčije reagirati, a posebno je nepoznato kakva će situacija biti na jesen. Vaučeri su u planu i predviđeno je da krenu negdje na jesen, ali o detaljima ću govoriti kada za to dođe vrijeme – kazao je. 

Jednokratni dodatak od nekoliko stotina eura uskoro će se krenuti isplaćivati i u Austriji. Oni koji imaju niska primanja ili su nezaposleni dobit će po 300 eura, dok će svi stanovnici dobiti po 500 eura. Dodatak od 250 eura stići će i za svako dijete.  

>> VIDEO Nastavljen rast: Cijene stambenih objekata u prvom kvartalu 2022. više za 13,5 posto

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

CR
CroHOS
10:30 13.07.2022.

Naši poslodavci najradije nebi dali ni plaču, a kamoli za gorivo djelatniku...

BE
Beyonder
12:30 13.07.2022.

Kod nas smo sretni da ne moramo donosit plin od kuće za viličare

ZD
zdenkoj
10:57 13.07.2022.

Lijepa li si,a jesi ti vidio?