sukob zbog diplomata

Objavljivanje imena mogućih diplomata narušilo je ugled države

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Objavljivanje imena mogućih diplomata narušilo je ugled države
24.08.2011.
u 12:13
Jandroković je dodao da je premijerka Kosor spremna s predsjednikom Josipovićem pojedinačno proći životopise kandidata.
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo vanjskih poslova dramatično je reagiralo na objavu imena 15 kandidata za veleposlanička i mjesta generalnih konzula u svijetu i jasno je stavilo do znanja da je riječ o neviđenoj politizaciji koja ruši ugled RH, ali i dignitet kandidata. Sukob između Zrinjevca (Banskih dvora)i Pantovčaka time dobiva novi zamah.

– Nikad se nije dogodilo da u javnost procure imena kandidata za mjesto veleposlanika i generalnih konzula prije nego što se o tome izjasne zemlje primateljice. Osoba koja je dala ta imena narušila je ugled države i naštetila njezinim interesima te diskreditirala te ljude – rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković govoreći o sukobu s predsjednikom Josipovićem zbog lista s imenima diplomata. Podsjetio je da su od 15 kandidata koji se nalaze na listi njih 14 osobe koje rade u MVP-u na rukovodećim pozicijama i većinom su karijerni diplomati. Nije nagađao o osobi koja je objavila listu imena, ali je ustvrdio da lista nije procurila iz MVP-a. No, tvrdi da se to događa, kako kaže, zato što SDP želi napraviti isto što je učinio i za svoje vlasti od 2000. do 2003. godine.

– Godine 2003. SDP je imenovao 21 novog veleposlanika, od toga 13 u drugoj polovici godine, znači prije izbora. Velik dio njih prvi su put završili u diplomaciji i bila je riječ o postavljanju stranačkih ljudi – istaknuo je Jandroković.

Ujedno je optužio profesora Branka Caratana, Ivana Grdešića i Damira Grubišu koji “sad nastupaju kao stručnjaci, i to nezavisni, premda Grdešić i Grubeša vode dva SDP-ova savjeta (za politički sustav i međunarodne odnose), pa ustvari brane interese SDP-a”, rekao je ministar i dodao da je premijerka Kosor spremna s predsjednikom Josipovićem pojedinačno proći životopise kandidata.

Ne želeći govoriti o imenima diplomata, Jandroković je ustvrdio da je “previše toga uložio u izgradnju sustava MVP-a da bi dopustio da se ono sada urušava”. Podsjeća da su među zaposlenicima i članovi SDP-a i HNS-a. Novinarima su podijeljene liste diplomata koje je odobravao predsjednik u razdoblju od 2000. do 2003. i gdje se dosta jasno vidi da je tada korišten politički kriterij odabira, a manje je bilo mjesta za karijerne diplomate.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 97

FI
fiberglas
14:02 24.08.2011.

Zašto kumrovečka desna ruka , zapisničarka , suradnica( koga i čega sve ne?) i supotpisnica više ne govori o Dajmleru nego uglavnom o meniju na esdepenjarskim kosilima? Ima li tko odgovor ?

DJ
djakputnik
14:02 24.08.2011.

Ugled države (ako Hrvatsku još uvijek tako možemo zvati), narušen je HDZ-ovom vladavinom, što znači vladavinom lopova, nestručnjaka, rodijaka, profitera, ...

Č7
čvor2.76
13:39 24.08.2011.

Pa kaj su diplomati tajni agenti da im se ne smije objaviti ime?