hladne poruke

Objavili knjigu sa 7000 e-mailova masovnog ubojice Breivika

Foto: AFP/PIXSELL
Objavili knjigu sa 7000 e-mailova masovnog ubojice Breivika
03.09.2012.
u 21:05
Većina e-mailova su vrlo hladne "poslovne" poruke oko prodaje i razmjene roba kojima je skupljao sredstva za svoj pakleni plan
Pogledaj originalni članak

"Privatni e-mailovi masovnog ubojice" naziv je knjige norveškog novinara Kjetila Stormarka koja sadržava e-mailove Andersa Behringa Breivika (33) prije ubilačkog pohoda u Oslu i na Utoyi u kojemu je živote izgubilo 77 ljudi te pokazuje kako je masovni ubojica zaista bio uračunljiv i vrlo pedantan u izvršavanju svog dobro zacrtanog plana.

Više od 7000 e-mailova skinuli su hakeri s četiri korisnička računa 33-godišnjaka, a Stormark ih je predao policiji puno prije nego je napisao knjigu u kojoj se jasno vidi kako je Breivik vrlo malo komunicirao s najbližima.

- Iako e-mailovi ne pokazuju pravu sliku Breivika, vrlo jasno portretiraju njegovu strpljivost i sposobnost empatije u određenim situacijama - objasnio je novinar kojemu je ovo već druga knjiga o zloglasnom Breiviku.

Među e-mailovima se, donosi TimesLive, mogu naći poruke polusestri koja živi u SAD-u, i komentari fotografija njezinog djeteta. Također je svojoj polusestri slao dobre želje za što brže ozdravljenje, a jednom od kupaca mnogih stavki koje je prodavao čak je i izrazio suosjećanje zbog smrti u obitelji.

Ipak, većina e-mailova su vrlo hladne "poslovne" poruke oko prodaje i razmjene roba kojima je skupljao sredstva za svoj pakleni plan, a iz njih je vrlo jasno i da je nekolicinu opreme koju je koristio u napadima, kao što su policijska baterijska svjetiljka i lažna uniforma, kupio preko interneta.

Stormark smatra kako je Breivik mogao biti zaustavljen prije stravičnog zločina da norveška obavještajna služba ima adekvatnu opremu za praćenje i povezivanje sumnjivih predmeta.

Podsjetimo, 24. kolovoza Breivik je osuđen na maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora koja može biti produžena ako i dalje bude predstavljao prijetnju za norveško društvo.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

RE
@rea
23:20 03.09.2012.

Ne znam koga ti e-mejlovi mogu zanimat'. Osim kao stručna literatura za ljude iz područja sigurnosti, te psihologe i sociologe. Nadam se da će mu kaznu produžit' barem 3x po 21 godinu. Na taj način neće više nikada, nikome, biti prijetnja.

ST
Startrack
06:22 04.09.2012.

Brevik je kreten. Kao i Hitler. Zbog toga nam se i desava dace Europa bit muslimanska za 100 godina.

AA
aabbcc
09:46 04.09.2012.

. Bilo bi intersantno znati ko je ova osoba, biografija, obrazovanje, zanimanje , klasna i stranacka pripadnost, vjerska..i dr. u drustvu. Nadajmo se da nije obavljao i visoke drustveno-ugledne funkcije u Norveskoj.