Obiteljski liječnici protiv e-kartona:

'Zašto bi kardiolog u bolnici znao da je moja pacijentica imala abortus prije šest mjeseci'

Foto: Robert Anić/PIXSELL
stetoskop
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Ines Balint
Foto: Robert Anić/PIXSELL
stetoskop
05.09.2016.
u 18:34
Zašto bi kardiolog u bolnici znao da je moja pacijentica imala abortus prije šest mjeseci, pita dr. Ines Balint
Pogledaj originalni članak

E-karton dobra je namjera, ali loša implementacija, tvrde obiteljski liječnici. “Obavještavamo drage pacijente da nismo u mogućnosti dati ispravno objašnjenje te ih upućujemo da se za točnu informaciju obrate HZZO-u”, stoji u priopćenju dr. Vikice Krolo, čelnice KoHOM-a.

– Pacijenti nas pitaju na koji način da daju privolu za e-karton na tri razine, a ni nama nije jasno! Dobili smo 28 stranica nejasnih uputa – kaže dr. Ines Balint. Upozoravaju da bi informatizacija trebala ubrzati posao, ali na način na koji se uvodi – povećava administraciju. Kad bi se liječnici držali uputa HZZO-a o e-kartonu, dnevno bi u ordinaciji mogli primiti tek desetak pacijenata, kažu. Najveći problem vide u činjenici da e-karton nije predviđen ni u jednom zakonu, a kako su oni odgovorni za zdravstveni karton pacijenta, neprihvatljivo im je preuzeti pravnu odgovornost za moguće tužbe. – Želimo imati jamstvo da u e-kartonu neće svima biti vidljiva liječnička tajna koju zna samo obiteljski liječnik. Npr. zašto bi kardiolog znao da je pacijentica imala abortus ili da je pacijent homoseksualne orijentacije?! – navodi dr. Balint. U HZZO-u tvrde da nikakvog dodatnog administriranja neće biti.

– U KoHOM-u je pogrešno shvaćeno da će se u probnom radu potpisivati izjava što bi im oduzelo vremena. U ovoj fazi nije nikome obveza otvarati e-kartone. Svako programsko rješenje ima rubriku gdje se mogu zapisati podaci koji ne putuju na CEZIH te ih nitko ne može vidjeti osim izabranog doktora koji ih je upisao – kažu u HZZO-u. Ističu i da je u ovoj fazi e-karton vidljiv samo doktorima primarne zaštite.

– Tako ni kardiolog neće znati da je pacijentica imala abortus. Stigmatizirajuće dijagnoze, najčešće psihičke i spolno prenosive bolesti, kojih ima oko 1000, u ovoj su fazi izuzete iz e-kartona – objašnjavaju i dodaju da pacijent o svom životnom stilu nema obvezu razgovarati s doktorom pa ni homoseksualnost nije podatak koji će bilo kome biti dostupan.

>> Liječnici predlažu da se roditeljima ponude bjanko ispričnice

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 41

DU
Deleted user
19:18 05.09.2016.

Podatke koji su tajna neće znati samo lječnici, kardiolozi, medicinske sestre nego i informatičari, tajne i manje tajne službe, policajci, čistaćice, osiguravajuća društva, banke, pogrebna poduzeća i kriminalci, trgovci organima ... Uskoro ćemo imati manje prva od pasa, a ako imamo rijetke krvne grupe ili karakteristike uskoro ćemo postati vodeći u svijetu po doniranju organa...

Avatar Retardo
Retardo
19:08 05.09.2016.

Kad vam korištenje računala predstavlja nepremostiv problem.

RG
RuzaSapina56@gmail.com
21:42 05.09.2016.

I ovako i onako je sve dostupno svima onima koji žele nekoga ili nečiju prošlost proučiti pa se ne trebamo zamarati dali je to i na e-kartonu