RURALNI TURIZAM

Obitelj iz Svete Nedjelje gradi tradicijsko naselje u Brodarcima

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Obitelj iz Svete Nedjelje gradi tradicijsko naselje u Brodarcima
21.04.2010.
u 16:47
Osim u lovnom, velike su mogućnosti i u ribolovnom turizmu. Na jezero Šumbar lani je došlo oko 28.000 ljudi, ne brojeći rekreativce i šetače.
Pogledaj originalni članak

- Uredit ćemo tradicijsko naselje, a nadamo se da će do 1. rujna biti spremna dva objekta u kojima ćemo imati suvenire i muzej sa 70-ak nošnji – najavio je Miroslav Čvangić.

Iskoristiti novac EU

Sa suprugom Tamarom, kćerima Majom i Lanom iz Svete Nedelje seli se u Brodarce, gdje će nastaviti obiteljsku djelatnost. Njihov obrt Ma-La bavi se očuvanjem i promicanjem hrvatske kulturne baštine, rukotvorinama i očuvanjem tradicijskih i umjetničkih obrta. Oni su prepoznali potencijale za razvoj ruralnoga turizma u Karlovcu. Ostali su o tome mogli čuti jučer na seminaru u Gradskoj vijećnici, na kojemu su zainteresirani pozvani da daju prijedloge kako bi se kapitaliziralo sve ono što postoji na ruralnom području. A riječ je o neiskorištenih 445,5 četvornih kilometara.

– Za početak imamo velik potencijal, koji bez dodatnih ulaganja trebamo iskoristiti pametno i racionalno. Pitanje poljoprivrede i iskorištavanja ruralnog područja jedno je od najaktualnijih u EU, i to bi valjalo pokrenuti i u Karlovcu. Međutim, bez angažmana svih nas novac koji se za tu namjenu nudi u brojnim fondovima ostat će neiskorišten – upozorio je pročelnik za EU integracije Viktor Šegrt.

Stvoriti destinaciju

Podsjetio je da je Karlovac sa svojom okolicom prije rata bio jedna od vodećih destinacija ruralnog turizma. Osim u lovnom, velike su mogućnosti i u ribolovnom turizmu. Na jezero Šumbar lani je došlo oko 28.000 ljudi, ne brojeći rekreativce i šetače.

– Turizam je prilika za oporavak i razvoj ruralnog područja koje demografski propada. Time se povećavaju prihodi i proizvodnja te se na selu zadržavaju mladi. Kojim će se oblikom ruralnog turizma kućanstva baviti, ovisi o tom području, interesu stanovnika i podršci lokalne samouprave. Međutim, osim seljačkih gospodarstva, potrebne su i kušaonice, ugostiteljski objekti, vinske i ceste sira, a sve kako bi se stvorila destinacija koju će prepoznati turisti – kazala je pročelnica za poljoprivredu Biserka Cukina-Tropčić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.