PADALINE Zbog odrona je nakratko bio prekinut promet cestom Sinj-Muć

Obilne kiše napunile akumulacije

18.12.2008.
u 15:18
Pogledaj originalni članak

SINJ – U cetinskom je kraju prije dva dana pala najobilnija kiša, a kako smo doznali, i šire, odnosno na livanjskom i duvanjskom području koje je posebno interesantno za opskrbu strujom Hidroelektrane Orlovac i centrala nizvodno na Cetini.

Dotok u Peručku akumulaciju i akumulaciju Buško blato bio je danas bogat, a hidrocentrale Đale, Kraljevac i Zakučac mogle su proizvoditi struju od dotoka, pritoka i kanala iz Sinjskog polja.

Vode je u obje akumulacije prikupljeno malo iznad prosjeka ove godine, a to je za HEP i Dalmaciju značajno s obzirom na to da je suša trajala od prošle jeseni do ove jeseni.

Zbog režima vode u Peručkoj akumulaciji za ovo doba godine vodostaj u njoj smanjit će se metar, ali taj val neće ugroziti kokoši nesilice u četiri objekta farme Mostine, koja se nalazi pokraj lijeve obale Cetine, pokraj Hana.

– Od početka studenog do danas u cetinskom kraju palo je više od 200 litara kiše na četvorni metar, što je za 40 posto više od prosjeka za ovo doba godine – rekao je vlasnik Meteorološke postaje u Glavicama pokraj Sinja Dragan Milanović.

Dodao je da će po prognozama biti još padalina.

Od poslovođe iz sinjske Nadcestarije Nediljka Živaljića doznali smo da je zbog obilnih kiša u utorak odronjeno 65 kubika zemlje i drugog materijala na državnu cestu Sinj - Muć, iznad naselja Đipalo-Ban, a sutradan se na istu prometnicu odronilo još 30-ak kubika, pa je zbog toga na toj cesti nakratko bio prekinut promet.

U Sinjskom polju dio zemljišta i ozimih žitarica našao se pod vodom.

Kanalska mreža guta višak voda zbog čega je u njezinim dijelovima vodostaj blizu vrha.

Zasad Hrvatske vode ne poduzimaju posebne mjere jer je višak voda iz Sinjskog polja usmjeren preko crpne stanice Vedrine u Cetinu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr