BRESTOVAC

Običaji Komušana u novome kraju

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
Komešani
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
Komešani
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
Komešani
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
Komešani
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
Komešani
21.04.2014.
u 12:22
Ovakvim okupljanjem vi čuvate svoje običaje, ali pokazujete i običaje kraja u kojemu ste našli svoj drugi dom, kazao je u pozdravnoj riječi požeško-slavonski župan Alojz Tomašević
Pogledaj originalni članak

Po tradiciji za vrijeme Uskrsa u požeškom kraju se okupljaju raseljeni stanovnici župe Komušina iz okolice Teslića (BiH) uključujući i one koji privremeno rade u inozemstvu pa za blagdane dođu svojim kućama. Tako je bilo i ove godine. Po treći put Udruga Komušana i prijatelja Komušine iz Brestovca u tom je općinskom središtu organizirala zavičajnu priredbu „Komušansko prelo“.

- Ovakvim okupljanjem vi čuvate svoje običaje, ali pokazujete i običaje kraja u kojemu ste našli svoj drugi dom što pridonosi zbližavanju ljudi i očuvanju naše tradicije – kazao je u pozdravnoj riječi požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a priredbu je u ime pokrovitelja općine Brestovac otvorio načelnik Zdravko Mandić istakavši da je ovdje prepoznat dobar rad Udruge Komušana pa su prošle godine dobili godišnju nagradu  općine.

U cjelovečernjem programu Zavičajno KUD „Komušina“ izvelo je program običaja staroga kraja, a KUD „Berda“ iz Brestovca se predstavilo slavonskim pjesmama i plesovima. Izvorne pjesme sa sviranjem šargija izveli su izvođači braća Ilić i braća Jozić, a još su nastupili pjevači Anto Ilić Olja i Mirko Ilić.

>> Bosanski običaji u požeškom kraju

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.