novi uspjeh

Obavljena prva lamelarna transplantacija rožnice u KBC-u Zagreb

Foto: Ilustracija: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
operacija
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zlatko Giljević
02.11.2014.
u 16:19
Uvođenjem navedenog mikrokirurškog operativnog zahvata, osigurava se bolja kvaliteta vidne oštrine, ubrzava se oporavak bolesnika i skraćuje bolničko liječenje, priopćili su s KBC Zagreb.
Pogledaj originalni članak

Iskusni timovi kirurga Zavoda za kirurgiju i bolesti prednjeg segmenta oka, Klinike za očne bolesti KBC-a Zagreb i KBC Sestre milosrdnice, u  četvrtak 21. listopada uspješno su izveli operacije presađivanja unutarnjih slojeva rožnice (lamelarna keratoplastika). Uvođenjem navedenog mikrokirurškog operativnog zahvata, osigurava se bolja kvaliteta vidne oštrine, ubrzava se oporavak bolesnika i skraćuje bolničko liječenje, priopćili su s KBC Zagreb.  

-  Zahvaljujući nabavi opreme i stručnom usavršavanju djelatnika Očne banke KBC-a Zagreb, omogućeno je dobivanje specifičnih vrsta tkiva za obavljanje vrlo složenih operacija transplantacija rožnice. Očna banka KBC-a Zagreb ujedno osigurava tkiva za KBC Sestre milosrdnice i ostale centre u Hrvatskoj. Time se KBC Zagreb i KBC Sestre Milosrdnice svrstavaju među vodeće europske centre u transplantacijskoj kirurgiji rožnice  - napominje dr. Zlatko Giljević, sanacijski upravitelj KBC Zagreb.

>>Rodila se prva beba iz donirane maternice

>>Medicinski uspjeh: Hrvatski kirurzi na zagrebačkom Rebru ugradili prvo umjetno srce

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

NV
novo vriijeme
19:34 02.11.2014.

Aparat je očna banka kula prije godinu dana, edukaciju je napravila po ugovoru firma koja je prodala aparat mjesec dana nakon prodaje. Oduljilo se stavljanje u funkciju ali mali poticaj i sada eto radi. Prvo tkz. lamelarno presađivanje u hrvatskim državnim bolnicama je operirao tehnikom mjehurića još prije četiri godine dr Šarić iz KBC Sestre Milosrdnice, za ovaj kirurški pothvat čestitke kirurzima

NV
novo vriijeme
18:23 02.11.2014.

Ravnatelj dr Giljević izgleda ne zna da u Hrvatskoj transplantacije rožnica vrše samo KBC Zagreb i Sestre Milosrdnice i da očna banka nigdje drugdje ne šalje rožnice iako opremu za presađivanje imaju KBC Osijek, Split, Rijeka. Očna banka je opremu nabavila još prije godinu dana ali eto malo poticaja i lamelarne keratoplastike konačno u državnim bolnicama.

NV
novo vriijeme
18:17 02.11.2014.

I sada još da Ministarstvo zdravlja objavi javnu listu čekanja za rožnicu i popuni je sa stvarnim brojem pacijenata te ukine privatne tekice.