NAJVOLONTERKA MEĐIMURJA

O sudbini Ollyja pisao je i kineski dnevni list

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
O sudbini Ollyja pisao je i kineski dnevni list
26.12.2014.
u 12:34
Volim ljude, volim životinje i ispunjava me kad im mogu pomoći. Unuci su odrasli, ne treba ih više paziti pa sam si našla drugu zanimaciju, smije se najvolonterka Đurđica Blašković, koja je brinula o psiću Ollyju
Pogledaj originalni članak

- Životinje volim otkad znam za sebe. Sjećam se da smo imali puno dvorište mačaka, biti su tamo i psi s kojima smo se kao djeca rado igrali. Danas imamo svoja tri psa i petnaest na čuvanju koji ostanu po mjesec dana, a neki i po tri mjeseca, dok ne ozdrave ili dok im ne pronađemo novi dom - priča Đurđica Blašković iz Mihovljana, koja je jučer proglašena najvolonterkom Međimurske županije u 2014. godini.

Đurđica desetak godina volontira u udruzi Prijatelji iz Čakovca, koja vodi sklonište za napuštene pse kod carinskog odvojka. Trenutno je tamo smješteno 300-tinjak životinja. - Kako jednog psa udomimo, dođe nekoliko novih. Problem s napuštanjem kućnih ljubimaca stalno je aktualan i da nema volontera koji se brinu o njima, pitanje je što bi bilo s tim jadnim psima. U azil dokaze volonteri, pomažu, igraju se s psima, šeću ih, češljaju... No, premalo nas je i svaka je pomoć dobro došla - kaže Đurđica, koja se s azilom povezala zahvaljujući kćeri koja također volontira u udruzi.

U skloništu treba raditi i po kiši, snijegu, vrućini i hladnoći. Jedan od najpoznatijih psića koje su volonteri spasili je Olly, kojega je lovac ranio lovačkom puškom i bacio ga u hladnu vodu. Srećom, Olly je preživio i postao medijska zvijezda o kojem je pisao i tiražni kineski dnevni list. - Brinuli smo se o Ollyju sve dok nije pronašao novi dom u Rijeci. Šepa na jednu nogu, a ostalo je izliječeno - otkriva. Đurđica se uključuje i u razne akcije, poput skupljanja igračaka, darova za domove za starije, a peče i kolače za manifestacije.

- Volim ljude, volim životinje i ispunjava me kad im mogu pomoći. Unuci su odrasli, ne treba ih više paziti, pa sam si našla drugu zanimaciju - smije se. Udruga za autizam Pogled iz Nedelišća dobitnica je nagrade za najbolju organizaciju volontiranja. Udruga djeluje od 2009. godine na području sjeverozapadne Hrvatske. Upozoravaju da u Hrvatskoj ne postoji dijagnostički tim stručnjaka na jednom mjestu na kojem bi se mogla dobiti dijagnoza, pa roditelji djece vele da gube puno vremena i strpljenja lutajući od vrata do vrata, od liječnika do liječnika tražeći odgovore. Priznanja za istaknuti volonterski rad primili su Damira Marušić, Tanja Dragović i ZEU Prijatelji životinja i prirode.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.