Pyongyang prijeti susjedima

Nuklearno naoružanje: Sjeverna Koreja ima četiri do šest bombi

18.01.2009.
u 17:27
Pogledaj originalni članak

Sjeverna Koreja skupila je zalihe plutonija za naoružanje koje su dovoljne za izradu između četiri i šest nuklearnih bombi, izvijestio je New York Times, pozivajući se na američkog stručnjaka Seliga Harrisona, koji se susreo s korejskim dužnosnicima u Pyongyangu.

Harrison je direktor azijskog programa Centra za međunarodnu politiku “Woodrow Wilson”. Tijekom boravka u Sjevernoj Koreji tamošnji mu dužnosnici nisu željeli otkriti kako je plutonij “pretvoren u oružje”, ali su nagovijestili da se radi o raketama.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje objavilo je da će zadržati svoje nuklearne kapacitete sve dok postoji američka prijetnja.

Informacije o nuklearnom programu stižu paralelno uz nove prijetnje koje je Sjeverna Koreja uputila južnim susjedima. Sjevernokorejska vojska u subotu je, u prvoj javnoj izjavi Glavnog stožera Sjevernokorejske narodne vojske u posljednjih deset godina, Južnoj Koreji zaprijetila ratom. Poruka glasnogovornika Sjevernokorejske narodne vojske pročitana je na državnoj televiziji, a u njoj se ističe da će južnokorejski predsjednik Lee Myung Bak i “njegove ratnohuškačke vojne marionete” prisiliti Sjevernu Koreju na snažan vojni odgovor “koji će ih zbrisati”.

Priopćenje je objavljeno u vrijeme kada Sjeverna Koreja optužuje Južnu za slanje vojnih brodova u njezine vode. Južnokorejska vojska povećala je stupanj pripravnosti, iako je vlada u Seulu najavila da će pokušati zadržati hladnu glavu. Analitičari smatraju da je sjevernokorejskoj izjavi svrha pojačati pritisak na Južnu Koreju kako bi promijenila svoju politiku prema Pyongyangu. (sd)

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr