Nazvao majku prije samoubojstva

Strava u Španskom: 'Ubio sam ih, ubio sam ženu i kćer! Presudit ću i sebi!'

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Špansko
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Špansko
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Špansko
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Špansko
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Špansko
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Špansko
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Špansko
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Špansko
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Špansko
08.01.2016.
u 22:20
Željko K. (50) bio je djelatna vojna osoba, zaposlen kao voditelj odsjeka u Logističkom operativnom središtu Zapovjedništva za potporu
Pogledaj originalni članak

– Ubio sam ih, ubio sam ženu i kćer! – riječi su koje je Željko K. (50), pripadnik Oružanih snaga RH, navodno u telefonskom razgovoru kazao svojoj majci u Đurđancu pokraj Đakova, koju je nazvao nakon što je u petak oko 7 sati ubio svoju 20 godina mlađu suprugu Sanju i četverogodišnju kćerčicu u stanu u Ulici Milana Rešetara u zagrebačkom naselju Špansko.

– Presuditi ću i sebi! – još je kazao Željko K. majci koja je, prema kazivanju susjeda, u tom trenutku vrisnula te je počela zapomagati i preklinjati ga da to ne čini. On joj je na to samo kratko kazao: – Ne može više tako – te je prekinuo poziv. Nekoliko trenutaka kasnije skočio je s prozora stana na četvrtom katu zgrade u kojem je živio s obitelji.

Snijeg mu ublažio pad

Iako je pao s desetak metara visine, nije odmah preminuo jer je pao u snijeg koji je ublažio pad. Tridesetak minuta kasnije izdahnuo je u vozilu Hitne pomoći.

– Čuli smo vriskove i buku rano ujutro, ali nismo znali što se događa sve dok pred zgradom nisu osvanuli vatrogasci, Hitna i policija. Protutnjali su kvartom, svi su imali upaljene sirene i rotirke tako da se tada na ulici u nekoliko minuta skupilo dvadesetak susjeda – kazao je stanar iz zgrade u kojoj se dogodila tragedija.

Vatrogasci su na teren izašli jer je Željko K., nakon što je počinio dvostruko ubojstvo, pokušao zapaliti stan. Prizor koji su zajedno s kolegama iz policije zatekli nemalo ih je iznenadio jer su našli dva mrtva tijela, a po stanu su svuda bili tragovi krvi. Još veći šok za vatrogasce uslijedio je kada su u svem tom kaosu i stravi ugledali teško ozlijeđenu, ali živu 84-godišnjakinju. Ubrzo su utvrdili da je riječ o baki ubijene Sanje K., koja je prevezena u KB Sveti Duh, gdje je hospitalizirana. Neslužbeno se doznaje da je Željko K. svoju kćer više puta izbo nožem, a obdukcijom bi se trebalo ustanoviti je li bio alkoholiziran ili pod kakvim lijekovima.

Što je Željko K. mislio kada je majci kazao da “ne može više tako” i što ga je natjeralo da presudi supruzi, kćeri i sebi, policija je pokušavala utvrditi očevidom, koji je potrajao gotovo cijeli petak. Osim dvadesetak policajaca, na terenu je bilo i više pripadnika Vojne policije s obzirom na to da je Željko K. bio djelatna vojna osoba.

“Riječ je o pripadniku Oružanih snaga RH, voditelju Odsjeka u Logističkom operativnom središtu Zapovjedništva za potporu, koji je bio u sastavu OS RH od 1996. Po nalogu Državnog odvjetništva provode se izvidi, a državni odvjetnik ujedno je ovlašten za davanje izjava o ovom slučaju”, izvijestili su iz MORH-a, dok je načelnik Glavnog stožera OS RH Drago Lovrić samo kratko kazao kako je upoznat sa slučajem u Španskom, no da nije ovlašten davati bilo kakve izjave.

Po činu je bio bojnik i predavač na Hrvatskom vojnom učilištu. Predavao je raketne sustave.

Iako je prema riječima susjeda Željko K. bio miran, tih i povučen, čini se da to ipak nije uvijek bilo tako jer je policiji otprije bio poznat zbog nasilja u obitelji, zbog kojega su momci u plavom morali intervenirati prije nekoliko godina. Naime, Željko K. tada je navodno napravio pravu “scenu”, razbijao je inventar po stanu i nasrnuo je na bivšu suprugu, s kojom je tada živio, a s kojom ima i dvije kćeri. Bivša supruga i danas s kćerima živi samo dvjestotinjak metara od stana u kojem se dogodila tragedija.

– Ne bismo željeli davati nikakve izjave, šokirani smo i molimo da nas shvatite – tek je kratko kazala kći Željka K. iz prvog braka. Stanari Ulice Milana Rešetara govore i kako se Željko K. često znao družiti sa svojom teško bolesnom kćeri iz prvog braka.

– Željko se u taj stan doselio prije pet ili šest godina. Tada ga je kupio od jedne gospođe. Otprilike u isto to vrijeme drugi se put oženio, a godinu dana poslije dobili su kćerčicu. Znali smo da je vojna osoba jer je ponekad znao u odori otići do trgovine, a nekoliko puta su ga pred stan dovezli u vojnom džipu. Nikada nije zalazio u kvartovske kafiće – govore susjedi, koji spominju i da je Željko K. koji je, prema registru branitelja, u borbenom sektoru proveo ukupno trideset dana, bolovao od PTSP-a. Tehnički ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je kako nema dovoljno informacija o tragediji, pri čemu je dodao kako je u posljednjih nekoliko godina pojačana liječnička briga za pripadnike Oružanih snaga.

Lijepa i sitna žena

Cijeli dan ulaz u zgradu na kućnom broju 44 bio je blokiran policijskim vrpcama, koje su nadzirali i vojni i “civilni” policajci. Vrpcu su, osim njih, mogli proći tek stanari koji žive u ulazu na kojem se tragedija dogodila. Sve do podne oko zgrade je bilo okupljeno mnoštvo ljudi, koje ni izuzetno hladno vrijeme i poledica nisu spriječili da među sobom komentiraju stravični događaj. Razišli su se tek malo nakon podneva kada je kiša opet počela padati.

– Sanja je bila baš jako lijepa žena, mršava i sitnije građe, podrijetlom negdje iz Bosne. Po zanimanju je bila poljoprivredna tehničarka, a znam da joj roditelji žive negdje u SAD-u. Često smo je znali viđati kako se s malenom šeće po kvartu. On je po struci bio inženjer elektrotehnike, a mislim da se u vojsci bavio nekakvim poslovima vezanim uz razminiranje. Sestra mu je medicinska sestra negdje u Slavoniji – kazali su susjedi.

Otac Željka K. umro je prije tri godine, a majci je Željko u posljednjem razgovoru izrazio želju da ga pokopaju uz oca. Zvao ju je, govore, i dan prije, no iz razgovora se nije moglo naslutiti kakva će se tragedija dogoditi u petak ujutro. O obiteljskim problemima nije joj govorio. 

>> Muškarac Ž. K. (50) nožem ubio suprugu i kćer (4) pa skočio sa zgrade. MORH potvrdio da je radio u vojsci 

>> Ubio izvanbračnu suprugu pa se "ispričao" na Facebooku

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 49

BU
Bull7965
23:51 08.01.2016.

Kakve veze ima PTSP sa masakriranjem žene i malog djeteta...nek trune u paklu...smeče jedno

MO
mojazemlja
23:36 08.01.2016.

Došao u HV 1996.Ima 30 dana borbenog staža iz (razvidno)1996.A u toj godini nije bilo rata.Druga je stvar što je netko odlučio da se pod "borbenim"vodi svaka pripadnost do 30.06.1996.Jasno.Možda i novinari shvate da tu nema PTSP-a.

DU
Deleted user
22:32 08.01.2016.

Stekao je PTSP za 30 dana sudjelovanja u ratu ?