Današnji Večernji donosi

Novih 49.000 umirovljenika prima prosječno 2201 kunu

Foto: Vecernji.hr
Naslovnica 8.2.
Foto: Goran Kovacic/pixsell
umirovljenici
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
umirovljenici
08.02.2016.
u 00:04
Prosječne mirovine najmlađih hrvatskih umirovljenika spustile su se na 38 posto prosječne plaće u državi, a dugoročne procjene pokazuju da bi mirovine današnjih četrdesetogodišnjaka mogle pasti na četvrtinu tadašnje prosječne plaće.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je prošle godine dobila 49.256 novih umirovljenika koji iza sebe imaju 32 godine staža, u mirovinu su otišli sa 61 godinom starosti i pred njima je život s 2201 kunom prosječne mirovine. Ako nemaju drugih prihoda, čeka ih skromna svakodnevica, no za zemlju u kojoj na 100 umirovljenika dolazi 115 zaposlenih dodijeljene mirovine maksimum su koji javne financije mogu izdržati. Ukupan broj umirovljenika popeo se na milijun i 228 tisuća, a od ostalih članica EU jedino Rumunjska ima neznatno lošiju stopu ovisnosti starijeg stanovništva koja se prati kroz omjer broja zaposlenih i umirovljenika. Većinu europskih zemalja muče izdaci za starije stanovništvo, što se ogleda i kroz sve niže mirovine u odnosu na plaće. Prosječne mirovine najmlađih hrvatskih umirovljenika spustile su se na 38 posto prosječne plaće u državi, a dugoročne procjene pokazuju da bi mirovine današnjih četrdesetogodišnjaka mogle pasti na četvrtinu tadašnje prosječne plaće. Godinama se broj novih umirovljenika vrti oko 50 tisuća, s tim što je lani on smanjen za približno dvije tisuće u odnosu na 2014. godinu. Lani je umrlo oko 47 tisuća umirovljenika.

Cijeli tekst pročitajte u današnjem izdanju Večernjeg ili prolistajte e-izdanje.

Neke od ostalih tema koje danas donosi Večernji:

- Liječenje ne smije ovisiti o novcu

- Treba li ukinuti domaću zadaću jer nepotrebno opterećuje đake

- Ministrica Bernardica Juretić: Vaučeri ostaju, mogli bismo ih uvesti i za grijanje i plin

- Arktička ruska flota obučava se na -30 za ledeni rat

- Pascal Bruckner: Islam treba europeizirati, ali to se ne postiže ratom i prisilom

>> Iz Porezne zvali umirovljenike na istu adresu pa im rekli da im ne mogu pomoći

Foto: Vecernji.hr

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 31

TH
than
22:16 07.02.2016.

Ja sam se pomirio sa time da kada odem u mirovinu za cca 30tak godina ili dokle ce vec do tada dignuti da ides sa punim stazom (sigurno ce nas nagurati na iznad 70 kada mogu u grob leci) da necu dobiti nista, jer mirovinski fond ne postoji. Opljackan je, nema dovoljno radnika da ga puni, a kako nema djece tek ce se sve slabije puniti. Pa se mirovine isplacuju preko stranih kredita dok nam daju. Zato pinklec na rame i u neku sredjenu drzavu, dok jos nemas pa i 40 da zaradis bar nesto.

JU
juma
23:06 07.02.2016.

Mirovina 2200 kuna, premalo za život, a opet previše za brzu i bezbolnu smrt.

IH
iron.hide.54966
21:39 07.02.2016.

Sve više ih je a sve manje radnika a svi se čude kad se spominju rezovi, treba ih i te kako jer nemamo niti želimo zapošljavati a još manje ulagati u privatni sektor.