Svi protiv ministra

Novi udžbenici tek za školsku godinu 2014./15.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Novi udžbenici tek za školsku godinu 2014./15.
03.05.2013.
u 22:00
Pravopis - Na javnoj je raspravi do sredine svibnja i ne smije biti povod za nove školske knjige, kaže Jozić.
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo obrazovanja ne može prihvatiti preporuku Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje za usporavanje aktivnosti na odobravanju novih udžbenika – odgovorili su nam iz Ministarstva obrazovanja na pitanje hoće li nakon žestokog negodovanja javnosti i struke konačno poslušati Nacionalno vijeće i odustati od namjere da sljedeće godine na tržište idu novi udžbenici.

Što je motiv

Ministarstvo tvrdi da su novi udžbenici potrebni jer su postojeći, odobreni prije tri godine, “zastarjeli, a neki stari i više od dva desetljeća”. Takvu odluku Ministarstva pozdravile su pojedine izdavačke kuće. Za razliku od njih, novim udžbenicima usprotivili su se roditelji i struka. Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje zatražilo je od Ministarstva da do prihvaćanja nove Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije ne poduzimaju aktivnosti koje dugoročno mogu utjecati na sustav obrazovanja, odnosno da pričekaju i s izradom novih udžbenika. Predsjednica Vijeća Jasna Krstović osobno drži da “nisu nužni novi udžbenici i da je to jasno”. I u Prijedlogu udžbeničkog standarda, koje je Ministarstvo obrazovanja prije nekoliko dana uputilo u javnu raspravu, jasno piše da se novi udžbenici rade na temelju nacionalnog i predmetnih kurikuluma i nastavnih planova i programa. Nove bi u najboljem slučaju možda mogli imati sljedeće godine, a tzv. nove udžbenike izdavači moraju na ocjenjivanje dostaviti najkasnije do 3. lipnja ove godine.

– Posve je bespredmetno donositi “nove” udžbenike na temelju starih kurikuluma i nastavnih planova i programa. Ne mogu dokučiti što je motiv svega toga. Posebno je neprimjereno tražiti od izdavača da “nove” udžbenike izrade u roku od mjesec i pol dana – komentirao je SDP-ov zastupnik i bivši ministar znanosti prof. Gvozden Flego, koji ministra Jovanovića kritizira sve otvorenije.

Osiromašeni roditelji

I prof. Dragan Primorac, koji podsjeća da je sramotna odluka o ukidanju besplatnih udžbenika i prijevoza za učenike donesena još 2009. nakon njegove ostavke na mjesto ministra obrazovanja, upozorava da će “uvođenje novih udžbenika dodatno opteretiti ionako osiromašene hrvatske građane”, te dodaje da je zakonom predviđeno da udžbenici traju najmanje četiri godine. Ni novi pravopis Hrvatskog instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, zbog kojeg se također vode žestoke polemike, ne bi trebao biti razlog za tiskanje novih udžbenika. S time se slaže i ravnatelj IHJJ-a dr. Željko Jozić:

– Hrvatski pravopis IHJJ-a, koji je u javnoj raspravi do sredine svibnja, ne bi smio biti povod za promjenu školskih knjiga – kaže on.

Po mišljenju mnogih, po tko zna koji put roditelji će skupo platiti nove sličice i novi dizajn starih udžbenika.

>>HDZ: Ne mijenjajmo udžbenike nego Vladu

>>\'Ako udžbenike rade u zadnji tren, ponašaju se kao da su bilteni\'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.