ugledni odvjetnik

Novi šef britanskih laburista Starmer zastupao je Hrvatsku u Haagu u sporu protiv Srbije

Foto: Matt Crossick/Press Association/PIXSELL
Labour Leadership Hustings - Brighton
Foto: Matt Crossick/Press Association/PIXSELL
Labour Leadership Hustings - Brighton
Foto: Matt Crossick/Press Association/PIXSELL
Labour Leadership Hustings - Brighton
07.04.2020.
u 00:30
Nije se radilo samo o etničkom čišćenju, nego i o genocidu, tvrdio je Starmer
Pogledaj originalni članak

Novoizabrani šef britanskih laburista Keir Starmer ugledni je britanski odvjetnik koji je prije nekoliko godina zastupao Hrvatsku u tužbi protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu (ICJ).

Na strani slabijih

Na čelu hrvatskog tima bila je Vesna Crnić-Grotić, riječka profesorica međunarodnog prava, a u timu su bili Andreja Metelko-Zgombić, tadašnja pomoćnica ministrice vanjskih poslova, Jana Špero, tadašnja načelnica u Ministarstvu pravosuđa, zagrebački profesori međunarodnog prava Maja Seršić i Davorin Lapaš, zatim Mirjan Damaška sa sveučilišta Yale i američki odvjetnik Luka Mišetić, koji je vodio obranu generala Ante Gotovine. Hrvatski tim bio je ojačan renomiranim britanskim odvjetnicima i međunarodnim pravnim stručnjacima Jamesom Crawfordom, Philippeom Sandsom i Keirom Starmerom, koji se pridružio posljednji. Starmer je u tom trenutku bio odvjetnik s impresivnom karijerom. Pravo je studirao u Leedsu i Oxfordu. Neposredno uoči pristupanja hrvatskom timu okončao je petogodišnji mandat tužitelja Engleske i Walesa, a kao odvjetnik specijalizirao je ljudska prava i međunarodno i kazneno pravo. Nekoliko godina prije proglašen je odvjetnikom godine na području ljudskih prava, a od 2003. do 2008. bio je savjetnik za ljudska prava pri sjevernoirskoj policiji. Starmer s ponosom naglašava da je kao odvjetnik uvijek bio na strani slabijih. Iza njega je više velikih predmeta, među ostalim poznati slučaj McLibel, kako se naziva spor što ga je protiv dvoje ekoloških aktivista pokrenuo McDonald's. Starmer je zastupao aktiviste, a spor se pretvorio u veliku blamažu za McDonald's.

U svom izlaganju pred ICJ-om na usmenom ročištu povodom tužbe protiv Srbije 2014., Starmer se posebno osvrnuo na okupaciju Vukovara, masovni pokolj na Ovčari, kao i na zločine u vukovarskom Veleprometu te naglasio da oni dokazuju genocidne namjere Srbije. "Kada su se hrvatski civili redali i izašli iz svojih skloništa, muškarci su odvajani od žena i djece te većinom transportirani u logore mučenja i smrti na druga mjesta, posebice u Srbiju", istaknuo je tada Starmer zaključivši kako dokazi nedvojbeno ukazuju na to da se radilo o "sustavnom fizičkom i psihološkom uništenju što su ga namjerno počinile srpske snage JNA i paravojne postrojbe protiv Hrvata u Vukovaru". Drugim riječima, o genocidu. I u završnici iznošenja dokaza Starmer je obrazlagao da, kad je o protjerivanju Hrvata riječ, to nije bilo samo "obično" etničko čišćenje, nego i genocid, jer razmjeri srpskih zločina u Hrvatskoj po njegovu sudu pokazuju "jasnu genocidnu namjeru" Beograda da uništi hrvatsko stanovništvo na područjima koja su trebala postati dio velike Srbije.

Uvjerljivo pobijedio

Kao što je poznato, ICJ na kraju nije prihvatio hrvatsku tužbu i nije presudio da je Srbija odgovorna za genocid u Hrvatskoj, ali to ne znači da je hrvatska tužba doživjela neuspjeh. Dapače, presuda ICJ-a ima veliku važnost za Hrvatsku, jer je njome najviši međunarodni sud nepobitno utvrdio odgovornost Srbije za zločinačku politiku, rat i pokušaj stvaranja Velike Srbije, čemu je i Starmer dao svoj doprinos. Na čelu britanskih laburista Starmera očekuje veliki izazov. Ostvario je uvjerljivu pobjedu obećavši ujedinjenje duboko podijeljene stranke te pomirenje centrističke i ljevičarske struje, koja je prevladala u mandatu njegova prethodnika Jeremyja Corbyna, što nakon povijesnog poraza laburista neće biti nimalo jednostavna zadaća.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.