NOVO OTKRIĆE

Novi koronavirus može se prenijeti putem probavnog sustava

Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u Kini
Foto: REUTERS
koronavirus u Kini
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u Kini
02.02.2020.
u 11:46
Prema Xinhui mnogi pacijenti zaraženi koronavorusom patili su samo od proljeva a ne od klasičnih simptoma poput vrućice
Pogledaj originalni članak

Novi soj koronavirusa u Kini mogao bi se širiti s jedne na drugu osobu probavnim sustavom, prenijela je u nedjelju kineska novinska agencija Xinhua pozivajući se na kineske medicinske izvore. 

Stručnjaci iz bolnice Renminbi sveučilišta Wuhan i instituta za virologiju u tom gradu objavili su svoje otkriće nakon što su proučili uzorke stolice i rektalne brisove pacijenta, prenijela je agencija. 

Prema Xinhui mnogi pacijenti zaraženi koronavorusom patili su samo od proljeva a ne od klasičnih simptoma poput vrućice.

Proljevi čine fekalno-oralni put prijenosa virusa vjerojatnijim posebno ako ne postoji odgovarajuća sanitarna infrastruktura i uvriježene higijenske navike poput temeljitog pranja ruku.

U nekim dijelovima Kine uobičajeni su javni čučavci.

Kineske vlasti u nedjelju su objavile da se u karantenu stavljaju devetmilijunski grad Wenzhou, prvi izvan pokrajine Hubei u kojoj je počela epidemija koronavirusa. 

Mjere uključuju zatvaranje prometnica i ograničenja kretanja stanovnika grada. 

Svaka dva dana iz kuće će smjeti izaći samo jedan član obitelji kako bi nabavio potrepštine. 

U pokrajini Hubei u karanteni je 14 gradova.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

AA
aabbcc
14:24 02.02.2020.

Zasto strucnjaci sute? Ne moramo se ljubiti virusi se se mogu prenijeti uvozom hrane, roba i treba se okrenuti domacoj proizvodnji .

TK
Ten-kre
12:42 02.02.2020.

Pomeli ste pod tepih članak indijskog znanstvenika koji je ukazivao na neobične sličnosti između virusa 2019-nCoV i HIV-a, a internetski istraživač Christopher Torres Lugo opisao je sve kao “teoriju zavjere, tvrdeći da je 2019.-nCoV biopotencijalno oružje”.

Avatar kozorog
kozorog
07:50 03.02.2020.

sve vam je jasno kad o toj 'bolesti' govore osobe koji nisu liječnici, a još manje specijalizirani za ove vrste bolesti.