PUTIN I MEDVEDEV OKONČAVAJU PLINSKU KRIZU

Nove redukcije, plin ipak stiže!

09.01.2009.
u 20:57
Pogledaj originalni članak

U iščekivanju ruskog plina stanje u Hrvatskoj sve je dramatičnije. Ministarstvo gospodarstva proglasilo je danas kasno poslijepodne peti i šesti stupanj kriznoga stanja u opskrbi plinom.

Najhladniji dan
Od danas u 8 sati u Hrvatskoj plin neće dobivati nitko osim tzv. zaštićenih kupaca, odnosno građana, bolnica, vrtića, škola... Tome je pogodovala današnja ekstremno niska temperatura (-18 Celzijevih stupnjeva), ali i to što se svi distributeri nisu pridržavali mjera kriznog stanja i svojim potrošačima nisu isporučili manje plina. Posebno je teška situacija u Zagrebu jer je unatoč kriznom stanju zabilježeno čak 10-postotno povećanje potrošnje plina.

I u Varaždinu, Osijeku i Vinkovcima distributeri su ignorirali mjere redukcije te nisu smanjili isporuke plina industriji, trgovačkim centrima... Još je preostao samo sedmi stupanj kriznog stanja, koji, bude li proglašen, znači potpunu redukciju i za 600.000 kućanstava koja se griju tim energentom. Tomislav Mazal, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva, kaže da će potpune isporuke plina biti pošteđene samo one tvrtke koje doslovno ovise o tom energentu, poput tvornica stakla i sl.

Rusko-ukrajinskom ratu, zbog kojega su Hrvatska i Europa ostale bez plina, ipak se nazire kraj. Moskva je obećala da će Gazprom pustiti plin prema Europi čim se promatrači koji će nadzirati transport ruskog plina kroz Ukrajinu razmjeste uz plinovodne slavine te distribucijske i nadzorne postaje na rusko-ukrajinskoj i na granici Ukrajine s EU. A to bi moglo biti već ovog vikenda jer je prvi dio europskoga promatračkoga izaslanstva stigao danas u Kijev.


Foto: Arhiva VL

U promatračkome izaslanstvu bit će, uz plinske stručnjake iz zemalja članica EU, njihovi kolege iz Rusije i Ukrajine. Moskva je, naime, inzistirala na nazočnosti svojih ljudi među promatračima. Bez toga nije pristajala na sporazum, pa su onda za ravnotežu ubačeni i Ukrajinci. U Kijev je danas otputovao i češki premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Mirek Topolanek kako bi potpisao sporazum o kontroli tranzita ruskog plina.

Do RH za 70-ak sati
Od trenutka kada Gazprom pusti plin, taj bi energent do Europe trebao stići za 66 sati. Do Hrvatske će mu trebati još pet sati jer mora proći kroz plinsku mrežu Austrije i Slovenije, procijenio je Željko Mihaljević, direktor Sektora transporta plina u Plinacrou. Još je nepoznato koje ćemo količine ruskog plina dobiti kad Moskva odvrne ventile. Kako će se situacija razvijati kada Rusija to napokon učini?

– Kada vidimo koliko ćemo plina dobiti, tad će se odlučiti kako će se on raspodijeliti i hoće li se ukinuti redukcija – rekao je Ž. Mihaljević. Hrvatska u podzemnom skladištu Okoli, zajedno s domaćom proizvodnjom, plina ima za još samo 18 dana. Prema današnjim podacima, u Okoliju trenutačno ima 360 milijuna kubika plina, a dnevno se iz tog podzemnog skladišta troši pet milijuna kubika tog energenta.

Ministarstvo obrazovanja danas će donijeti odluku hoće li drugo školsko polugodište početi u ponedjeljak ili tek za sedam dana zbog plinske krize. Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, savjetuje da bi bilo mudro da, ako se i riješi plinska kriza, škola ne počne u ponedjeljak.


Ruski premijer Vladimir Putin i čelni čovjek Gazproma Aleksej Miller
Foto:
REUTERS

– To je dan velike potrošnje jer nakon vikenda treba zagrijati sve objekte koji prvog dana u tjednu počinju raditi. A i našem plinskom sustavu treba vremena da se stabilizira nakon što krene isporuka – objasnio je Šunić. 

Stručnjaci: RH se još može uključiti u plinovod Južni tok


Uvode se mjere 5. i 6. stupnja ograničenja za potrošače plina

Unatoč milijardskom gubitku, Rusi ojačali geopolitički

Bez plina ostaje 900 tvrtki, čak i proizvođači kruha i mlijeka!

Ni u nama susjednim zemljama nije bajno. U Srbiji je pak jučer bez grijanja ostalo milijun ljudi, ali se situacija stabilizirala nakon što su prve isporuke plina u srpske toplane počele stizati iz Mađarske, Njemačke i Austrije. Ništa bolje nije bilo ni u Bosni i Hercegovini jer je u Sarajevu bez grijanja ostalo čak 5200 kućanstava.


Cijena nafte i dug ruše rublju

Analitičari banke Societe Generale predviđaju da će rublja u ovome mjesecu pasti još 10 posto jer im nakon otvaranja financijskog tržišta nakon sedmodnevnih novogodišnjih i božićnih blagdana na naplatu dolazi 80 milijardi dolara duga što su ga imale kompanije i banke. Problem je pad cijena nafte 72 posto od svibnja.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr