I ZA NAS BI BIO NAJBOLJI MIG

Nove članice NATO-a nisu se odrekle MiG-a

25.01.2009.
u 10:25
Pogledaj originalni članak

Zanimljivo je spomenuti činjenicu “procesa natoizacije” zrakoplovne tehnike istočnoeuropskih zemalja koje su u svojim redovima imale MiG-29. Uvidjevši kako je uistinu riječ o izvanrednom avionu, pribjeglo se djelomičnoj nadogradnji postojećih 29-ki kako bi ih se približilo NATO-ovim zahtjevima. Tako je danas Slovačka u svojim redovima uspjela zadržati svoje MiG-ove-29 koji su djelomično nadograđeni za ispunjavanje najnužnijih uvjeta NATO-ove zrakoplovne scene. Također, poljske i mađarske zračne snage nisu se odrekli provjerenih MiGova.

U domaćim tiskovinama u posljednje se dvije godine intenzivno spominje projekt opremanja OSRH novim višenamjenskim borbenim avionom, u kojem se, među ostalim, razmatra i MiG. Pritom se najčešće uspoređuju dotrajali F-16 i novi Gripen. Ali, zbog švedske neutralnosti, Gripen nije potpuno NATO interoperabilan, što se očituje u njegovim ograničenim mogućnostima razmjene taktičkih podataka, radarske pokrivenosti, korištenju naoružanja itd.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr